Nou comunicat de Toni Comín per defensar-se de les darreres acusacions que ha rebut. Si divendres passat va haver de sortir a desmentir el contingut de la denúncia que ha fet un exassessor de Junts davant el Comitè Consultiu del Parlament Europeu per assetjament psicològic i sexual, aquest dimecres ha sortit al pas de les noves acusacions del responsable de les eines informàtiques del Consell de la República, Ferran Revilla, qui va acusar l’exvicepresident d’aquest organisme de desviació de donacions, manipulacions, pressions i lluita bruta contra opositors. Les acusacions de Revilla es van conèixer a través d’una carta difosa per l’exraper Valtònyc que Revilla li va fer arribar per denunciar aquestes actuacions de Comín durant la seva gestió com a responsable de les finances de l’entitat.
Aquestes són algunes de les acusacions de les quals s’ha defensat Comín a través d’un comunicat difós a la xarxa X.
CATGlobal va retirar a Comín la gestió dels fons del Consell
Què diu Revilla? El responsable tecnològic afirma en el seu comunicat que “CATGlobal (associació responsable de les despeses del Consell de la República) va retirar a Comín la capacitat de gestionar els fons del Consell”.
Què diu Comín? El vicepresident considera “afirmació certa” que CATGlobal va retirar a Comín la capacitat de gestionar els fons del Consell, però afegeix que és “d'una gravetat extraordinària. Qui té la legitimitat per gestionar els fons del Consell és el seu govern, perquè és l’òrgan que els registrats -que són els qui financen el Consell per mitjà de les seves quotes- han elegit democràticament per governar la institució. És al vicepresident a qui, d’acord amb el Codi General que han aprovat aquests mateixos registrats, correspon la gestió financera -i, per tant, la coordinació amb CATGlobal, que és un mer vehicle legal del Consell. És el govern (del Consell) qui rendeix comptes davant dels registrats, no els responsables de CATGlobal”.
Un cop Comín deixa clar que com a vicepresident del Consell de la República legítimament li correspondria gestionar els fons de l’organització, afegeix: "Que els responsables de CATGlobal retiressin al vicepresident la capacitat de gestionar els fons del Consell significa que, a partir d’aquell moment, el govern va perdre el control dels recursos del Consell, que va quedar en mans d’unes persones de les quals els registrats -aquells que financen el Consell- desconeixen la identitat". Per aquest motiu, Comín ha inclòs en el seu programa electoral com a candidat a presidir el Consell de la República, “que el govern recuperi el ple control dels recursos del Consell”. Segons Comín, aquesta opció passa per “acabar amb el desdoblament entre el govern del Consell i el de la Junta (Consell d’Administració) de CATGlobal”.
Desviació d’una part de les donacions a un compte controlat per ell
Què diu Revilla? L'excap informàtic assegura que un cop CATGlobal va retirar a Comín la capacitat de gestionar els fons del Consell, aquest “va decidir desviar una part de les donacions que rebia el Consell cap a un compte d’una organització controlada per ell. Per fer-ho, necessitava modificar la tecnologia del Consell i, en veure la meva reticència, després de certes amenaces, se’m va donar una instrucció executiva amb quatre punts: havia de signar un nou contracte amb l’organització catalana i dimitir de CATGlobal. Havia d’implementar els canvis necessaris per desviar les donacions. No podia informar CATGlobal de res d’això. Com que era una instrucció manifestament il·legal, vaig parlar amb CATGlobal i la vaig refusar. Des d’aquell moment, el vicepresident em va considerar un enemic i va maniobrar per girar l’equip tècnic en contra meu”.
Què diu Comín? El llavors vicepresident del Consell primer aclareix que "l’esmentada organització no està controlada per mi, sinó que és l’Associació República Global el vehicle legal del Consell a Catalunya -de la mateixa manera que CATGlobal és el vehicle legal del Consell a Bèlgica". Pel que fa a l’acusació, Comín sosté que “la meva instrucció al Sr. Revilla era que aquelles quotes que fins aleshores els registrats ingressaven al compte de la Casa de la República -que ja disposava d’una associació a Catalunya- es poguessin ingressar directament al compte del Consell”. Comín insisteix que “no només no es tracta de cap desviació, sinó de tot el contrari: acabar amb la desviació de les quotes del Consell cap a la Casa (de la República), que fins aquell moment havia estat inevitable. Això era coherent amb la instrucció que el president del Consell (Carles Puigdemont) i jo mateix havíem donat de separar el màxim possible els circuits financers del Consell de la República i de la Casa de la República” (la residència oficial a l’exili de Waterloo del 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont).
Modificar la tecnologia del Consell: una instrucció manifestament il·legal
Què diu Revilla? El responsable informàtic assegura que la instrucció de Comín de modificar la tecnologia del Consell per poder desviar una part de les donacions cap a un compte d’una organització controlada per ell “era una instrucció manifestament il·legal”.
Què diu Comín? L'exvicepresident del Consell afirma que “vaig donar la instrucció per escrit, a petició seva, cosa que demostra el meu desconeixement de la hipotètica incompatibilitat d’aquesta instrucció amb la llei de protecció de dades (ningú posaria per escrit una instrucció sabent, de bell antuvi, que comporta una il·legalitat)”. Comín assegura que les resistències de l’informàtic a respectar aquesta instrucció “obeïen a la seva voluntat de no incomodar els responsables de CATGlobal”. El vicepresident assegura que “quan amb posterioritat, aquell mateix dia, per mitjà de conversa telefònica, el Sr. Revilla em va informar dels riscos legals de l’esmentada instrucció, la vaig retirar immediatament”.
Els processos participatius en el Consell es van limitar
Què diu Revilla? L’excap de tecnologia assegura que, després de la marxa del director executiu del Consell de la República, Sergi Miquel, per desavinences amb la branca política que liderava Comín, aquest va assumir totes les funcions i va “reorganitzar el Consell prioritzant la lleialtat personal i creant un equip de fidels i mostrant-se refractari a ser qüestionat. Els processos participatius es van limitar a ratificar o rebutjar decisions, sense permetre alternatives”. Afegeix Revilla que el vicepresident va exercir una “manipulació” sobre l’equip tècnic “en contra de CATGlobal”.
Què diu Comín? Revilla es referia al fet que els processos participatius es van limitar en el si de tot el Consell, però Comín interpreta que aquesta falta de processos participatius es refereix només al funcionament de l’equip tècnic de l’organització, i davant això afirma: “L’equip tècnic del Consell de la República no es gestiona per mitjà de processos participatius” i que aquests processos participatius “concerneixen la seva estructura política (la participació dels inscrits en les decisions polítiques) i no la seva estructura tècnica. L’equip de professionals del Consell, com el de qualsevol organització sana, s’ha de regir pels principis de diàleg i coordinació, de jerarquia funcional i d’eficàcia”.
Desviació de diners per ajudar els Mossos encausats
Què diu Revilla? L’informàtic assegura que l’equip tècnic del Consell de la República, “tot i que jo ja no hi era”, “va permetre al vicepresident desviar les donacions destinades a ajudar els Mossos d’Esquadra encausats pel dispositiu del president Puigdemont el dia de la investidura d’Illa. Aquests dinars es van utilitzar per pagar una factura antiga -i discutida- a una empresa afí a la família Comín”.
Què diu Comín? El vicepresident assegura que l’acusació és “novament falsa” i que ja va donar totes les explicacions i proves sobre aquesta qüestió, de manera detallada, en aquesta entrevista https://youtu.be/9ddvAXex0tQ (a partir del minut 37:15).