La Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, que presideix el diputat de Cs Adrián Vázquez, va posar ahir en marxa el procediment del suplicatori per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i ja ha rebut un escrit denunciant l'incompliment de les regles de la pròpia comissió i de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. 

La raó és que a tots tres se'ls ha assignat el mateix ponent, quan els principis d'actuació de la comissió fixen en el seu article 6 que "la comissió designarà un ponent per a cada expedient d'immunitat" i en l'article 8 especifica que es designarà per torn entre els grups "en igualtat de condicions".

Ponent d'extrema dreta

Això no obstant, a tots tres se'ls ha assignat un mateix ponent sense donar-los cap motivació que ho expliqui. El seu cas ha quedat en mans de l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, del qual destaquen al Parlament Europeu intervencions contra els gitanos, el col·lectiu LGTBI o el posicionament contra la convenció d'Istanbul sobre violència de gènere.

Comín adverteix que se li va assignar el mateix ponent que el suplicatori immediatament anterior, que era el de Puigdemont, i Ponsatí adverteix que ella ni tan sols era membre de l'Eurocambra quan se'ls va assignar als seus companys de grup el ponent, però que, quan amb la marxa dels diputats britànics arran del Brexit va entrar al Parlament i es va plantejar un nou suplicatori específicament contra ella, el president de la comissió va anunciar que havien decidit assignar-li el mateix ponent que als altres dos eurodiputats de JxCat.

A més, recorda que els càrrecs pels qual es demana el suplicatori a cadascun ni tan sols són els mateixos.

L'eurodiputat de Cs Adrián Vázquez és el president de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu / Europa Press

Precedents

Ponsatí i Comin adverteixen que en el passat la comissió ha designat diferents ponents per a cada eurodiputat a qui es demanava un suplicatori, amb independència que diferents expedients sorgissin de la mateixa causa o guardessin connexió entre ells. Posen com a exemple el suplicatori sol·licitats l'abril del 2017 contra dos eurodiputats francesos per una mateixa causa i amb la mateixa data, als quals se'ls va designar ponents distints

Tant Ponsatí com Comín retreuen que la decisió adoptada per la comissió que presideix Vázquez contradiu els principis de funcionament d'aquest organ. A més, afegeix que no se'ls ha donat cap motivació per aquest posicionament la qual cosa incompleix la Carta de Drets Fonamentals de la UE que en el seu article 41.2.c adverteix de "l'obligació que té l'Administració de motivar les seves decisions".

 

La comissió va posar en marxa els procediment del suplicatori aquest dilluns amb l'exposició i debat de l'informe del ponent. Els tres eurodiputats han estat citats per al dia 7 de desembre per intervenir en audiència on podran fer una exposició de 15 minuts i respondre les preguntes dels eurodiputats que formen part de la comissió. Les sessions sobre el suplicatori són a porta tancada.

Les al·legacions dels eurodiputats sobre vulneració de drets o incompliments de la normativa resulten especialment rellevants tenint en compte que ja han expressat la voluntat de recórrer al Tribunal de Justícia de la UE en cas que el suplicatori prosperi, amb l'argument que el seu és un cas de persecució política en què s'han vulnerat els seus drets.

A la imatge principal: Els eurodiputats de Junts, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, en una imatge d'arxiu al Parlament / Efe