L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha preguntat al comissari europeu d'Unió Duanera, Paolo Gentiloni, si bloquejaran els fons de recuperació a Espanya tal com han fet a Polònia, per incomplir la legislació europea. Comin ha assegurat que Espanya es troba en una situació similar a la de Polònia després que el Tribunal Suprem "ha impugnat el Tribunal de Luxemburg" i no li reconeix que va declarar suspeses les euroordres. La darrera ofensiva del jutge del Suprem Pablo Llarena davant de la Justícia italiana, que va resultar un fiasco, ha donat nous arguments als exiliats.

"Al novembre, Polònia hauria de rebre 24.000 milions d'euros del Recovery Found. D'acord amb el mecanisme de condicionalitat que acompanya aquest fons, la Comissió Europea ha informat Polònia que primer ha d'adaptar-se a les decisions del Tribunal de Justícia de la UE. Però quan el Tribunal Constitucional polonès ha impugnat el Tribunal de Luxemburg, tot establint que el dret intern prima sobre el dret comunitari, la Comissió Europea ha bloquejat els fons", ha recordat Comín. 

Espanya ha fet com Polònia

 

Segons Comín, Espanya ha fet com Polònia. "A Espanya, el Tribunal Suprem -el jutge Llarena- ha impugnat també el Tribunal de Luxemburg, que el 30 de juliol havia dit que les euroordres emeses per aquest jutge contra tres eurodiputats d'aquesta cambra -el president Puigdemont, Clara Ponsatí i jo mateix- estaven suspeses. Però, tot i això, la setmana passada aquest mateix jutge va informar les autoritats judicials italianes que no té intenció de suspendre l'ordre d'arrest europea, ignorant la decisió del Tribunal europeu", ha explicat.

 

L'eurodiputat ha insistit que la UE aplica una doble vara de medir. "Comissari Gentiloni, la Comissió Europea aplicarà a Espanya el mateix estàndard que aplica a Polònia? Bloquejarà el lliurament del Recovery Found a Espanya fins que el Tribunal Constitucional no respecti la decisió del Tribunal europeu? I si no ho fa... Per què aquest doble estàndard? Exigim a alguns estats adaptar-se a la llei europea si volen els fons europeus, i a d'altres no. És aquesta l'Europa que volem?".

140.000 milions

 

Espanya rebrà uns 140.000 milions dels fons europeus, que seran gestionats pel govern espanyol. D'aquests, entre 70.000 i 80.000 seran en forma de transferències directes a fons perdut, i la resta s'hauran de tornar.

 El ministeri per a la Transició Ecològica ha de gestionar 6,8 milions d'euros dels fons, mentre que el de Transports en controlaria 4,9. També se situen en xifres de quatre dígits dels ministeris d'Economia (3,6 milions), Sanitat (2,9), Educació (1,8), Indústria (1,7), Treball (1,1) i Ciència i Innovació (1,1).