L'eurodiputat electe de Junts Toni Comín recorrerà davant del Tribunal General de Justícia de la Unió Europea (TGUE) la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant de moment el seu escó, ha informat aquest dimecres a EFE el seu advocat, Gonzalo Boye. La defensa de Comín es disposa a portar el seu cas a la justícia europea després d'acabar de documentar la vigília "la situació de suspensió" adoptada per l'Eurocambra, ha assenyalat Boye.
El Parlament Europeu va decidir deixar vacant l'escó de Comín el 2 de juliol passat després de rebre la carta de la Junta Electoral Central (JEC) d'Espanya amb la llista de candidats electes a l'Eurocambra que havien complert amb el requisit d'acatar la Constitució espanyola sense el nom de l'eurodiputat català, que continua exiliat a Bèlgica des del 2017 i no va anar a Madrid per passar aquesta formalitat. "No se li ha expedit la corresponent credencial per no haver complert el requisit de jurament o promesa d'acatament a la Constitució exigit per l'article 224.2 de la LOREG", assenyalava l'escrit de la JEC enviat al Parlament Europeu.
El jurament, condició indispensable
El Parlament Europeu, doncs, acatava el que va expressar la JEC, que va optar per excloure Comín de la llista d'eurodiputats espanyols per no haver jurat la Constitució. En aquest sentit, l'àrbitre electoral considera que la seva decisió està avalada pel Tribunal Suprem, el qual considera que, mentre es mantingui en vigor la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), el jurament a la Constitució davant la JEC és una condició indispensable per ser considerat eurodiputat.
La junta electoral ignora així la jurisprudència del TJUE en el cas d'Oriol Junqueras de l'any 2019, la qual va establir que la condició d'eurodiputat s'adquireix en "la mateixa elecció". De fet, la Junta Electoral Central afegia en el document publicat aquest dilluns que declarava "temporalment vacant" l'escó de Comín "fins que es produeixi aquest acte d'acatament de la Constitució", "sense perjudici de la seva interpretació conforme de la sentència del TJUE del desembre del 2019" d'Oriol Junqueras. En aquest sentit, el Parlament Europeu interpreta que Comín podia desplaçar-se fins a l'Estat per jurar la Constitució, ja que gaudia d'immunitat parlamentària. No obstant això, el dirigent de Junts ha preferit no arriscar-se a fer aquest pas per l'ordre de detenció que encara pesa sobre la seva figura.
Just després de conèixer la decisió de la JEC, Comín ja va subratllar en declaracions des de Brussel·les que la sentència del TJUE sobre l'escó de Junqueras va ser "inequívoca" i que deixava "molt clar" que no calia jurar la Constitució per adquirir la condició d'eurodiputat. Segons Comín, la seva exclusió de la llista de la JEC és "irrellevant" i va llançar un avís a l'actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Mestola, qui probablement repetirà al capdavant de l'Eurocambra durant la primera meitat de la pròxima legislatura europea. "La presidenta Metsola sap molt bé què ha de fer, que és respectar el dret europeu i la jurisprudència europea", va dir.