Els eurodiputats de Junts Toni Comín i ERC Diana Riba han intervingut aquest matí davant del ple del Parlament al debat sobre l'informe de Drets Fonamentals elaborat a la comissió de Llibertats Civils i de la qual s'ha exclòs les referències als presos polítics independentistes a petició dels eurodiputats de PSOE, PP i Cs. Els dos eurodiputats catalans han coincidit a denunciar davant del ple que hi ha hagut "censura" a l'informe.
Comín ha recordat que avui a Espanya es troben a la presó la presidenta del Parlament per haver permès un debat parlamentari, els membres del govern català del qual ell formava part per haver organitzat un referèndum i els líders de les principals organitzacions de la societat civil per haver participat en una manifestació pacífica.
"Sí, avui a Espanya es vulneren greument alguns dels drets dels quals es parla en aquest informe. I què fan alguns en aquest Parlament davant d’això? Censurar", ha denunciat en referència a l'eliminació en l'exposició de motius d'aquests fets
Comín s'ha preguntat què es pretén amb aquesta decisió i ha advertit que s'amaga la veritat sobre Espanya i alhora que es demana a Hongria i Polònia que es comportin com a veritables estats de dret. "En canvi, donem carta blanca a Espanya per atropellar els drets civils i polítics més fonamentals. Si donem carta blanca a espanya li donem a tots i sense garanties de drets civils i el projecte europeu està acabat", ha advertit.
Riba apel·la al president Sassoli
De la seva banda, l'eurodiputada Diana Riba ha mostrat la preocupació pel fet que els grans grups "segueixen bloquejant qualsevol menció als estats membres a aquest informe" i que a petició d'alguns partits s'havia eliminat les referències als líders catalans empresonats "per motius de política domèstica".
Ha recordat que l'exposició de motius no feia més que recollir el que ja han denunciat el grup de detencions arbitràries de les Nacions Unides, la comissària de drets humans de la Comissió Europea i Amnistia Internacional, entre d'altres.
"Lamentem que precisament en un informe que parla sobre drets fonamentals hagim de lamentar un acte censura i un exercici de cinisme polític com aquest dins del Parlament Europeu", ha retret.
Per tot plegat, ha demanat al president del Parlament, David Sassoli, que revisi el que ha passat i protegeixi la llibertat d'expressió política dels eurodiputats i que l'informe inclogui una esmena que reconegui el dret a l'autodeterminació com un dret universal. "Massa cops els conflictes de sobirania comporten sofriment. La UE del segle XXI ha de treballar activament per promoure solucions basades en pau i diàleg", ha advertit.