El fins ara comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, tornarà a dirigir la regió Metropolitana Sud després que la nova consellera d’Interior, Núria Parlon, nomenés el passat dilluns Miquel Esquius com a nou màxim responsable de cos. D'aquesta forma, es produeix un intercanvi de posicions entre tots dos, ja que fins ara Esquius comandava aquesta regió policial amb un gran volum de població i infraestructures importants com l'aeroport del Prat. Per a Sallent, però, no serà un territori desconegut, ja que l'any 2020, amb la restitució de Trapero al capdavant dels Mossos, va deixar de liderar la policia catalana i va passar a ocupar aquest lloc, fins que el 2022 va tornar a ascendir a comissari en cap.

D'altra banda, la que fins ara era la número dos de la Prefectura, la comissaria Rosa Bosch, que en el seu cas va ser rellevada per la comissaria Alicia Moriana amb l'arribada del nou govern, assumirà la direcció de la Comissaria General d'Inspecció i Avaluació, que s'encarrega d'analitzar els sistemes i protocol d'actuacions dels Mossos, un càrrec que fins ara ocupava l’actual director general de la Policia, Josep Lluís Trapero. D'aquesta forma, les dues persones que estaven fins ara al capdavant de la Prefectura han estat recol·locades en dues de les posicions que havien quedat vacants amb la constitució de la nova cúpula policial, confirmant-se "els mínims canvis possibles" que va anunciar la consellera Parlon. En aquest sentit, només quedarà per definir qui serà el nou cap de la regió Central, càrrec que ha deixat vacant Moriana.

Una nova cúpula als Mossos d'Esquadra

L'arribada d'un nou govern amb Núria Parlon al capdavant de la conselleria d'Interior ha suposat també un canvi a la cúpula dels Mossos d'Esquadra, començant pel nomenament com a director general de la Policia del major Trapero, que ha hagut de penjar l'uniforme per agafar la corbata i liderar l'estratègia política del cos, sense entrar en detalls operatius. Al capdavant del cos també s'ha nomenat Miquel Esquius com a nou comissari en cap i Alícia Moriana com a nova número dos de la Prefectura, rellevant així a Eduard Sallent i Rosa Bosch. Aquests canvis es deuen, segons ha explicat la consellera Parlon, al fet que "s'ha esgotat una etapa" i per això el cos de Mossos d'Esquadra "necessita nous lideratges".

Aquests canvis al capdavant de la cúpula policial han estat els primers, però els únics que s'esperen en les pròximes setmanes al departament d'Interior. En aquest sentit, s'està a l'espera de conèixer els noms dels nous directors generals de Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil i de l'Administració de la Seguretat. Sí que s'ha pogut saber que Tomàs Carrión, un alt càrrec de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, assumirà la secretaria general del departament, una figura amb pes més administratiu i de gestió que no pas polític i que Carles Mestres, també de la pedrera de Santa Coloma, assumirà la direcció de comunicació d'Interior.