El comissari europeu de justícia, Didier Reynders, ha proposat una acció urgent de la UE contra l'espionatge de polítics amb el programari Pegasus. Al seu entendre, la UE ha de legislar amb urgència per protegir els drets d’activistes, periodistes i polítics després que s'ha constatat que en diversos Estats s'ha utilitzat el programari, no pas per perseguir la delinqüència, sinó amb finalitats polítiques. El comissari considera que els autors d'aquests usos il·legals han de ser processats.

"Qualsevol indici que indiqui que s'ha produït aquesta intrusió de privadesa ha de ser investigat a fons i s'ha de sotmetre a judici tots els responsables d'una possible infracció. Aquesta és, per descomptat, responsabilitat de tots i cadascun dels Estats membres de la UE, i espero que en el cas de Pegasus, les autoritats competents examinaran a fons les denúncies i restabliran la confiança", ha indicat Reynders, segons informa The Guardian

El comissari assegura que la Comissió Europea "condemna totalment" els intents dels serveis de seguretat estatal per accedir il·legalment a la informació dels opositors polítics a través de telèfons.

Reynders

"Un comissari de la UE demana una acció urgent contra el programari espia Pegasus", titula The Guardian

Reynders no s'ha referit als casos d'espionatge a Catalunya, però si als d'Hongria, que està en el punt de mira de la UE, igual com Polònia. Segons ha assenyalat, l'executiu de la UE està seguint de prop una investigació de l'autoritat hongaresa de protecció de dades sobre la sospita que el govern de Viktor Orbán ha espiat periodistes, propietaris de mitjans de comunicació i polítics de l'oposició amb el programari Pegasus.

El comissari ha demanat al Parlament Europeu i als estats membres que acordin amb urgència els detalls d'aquesta nova llei, arran de l'escàndol dels programes espia a polítics. "Diversos informes han demostrat que certs serveis de seguretat nacional utilitzen programes espia Pegasus per tenir accés directe a ciutadans, equipaments, i també els opositors polítics i els periodistes", ha apuntat.

The Guardian apunta que els actuals i antics líders del govern independentista de Catalunya han demanat una investigació sobre el que s'ha descrit com un "cas d'espionatge polític intern" a Europa. En aquest cas el programari hauria estat adquirit pel govern espanyol i uns dels que van ser espiats van ser l'expresident del Parlament Roger Torrent, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Espanya, clienta des del 2015

 

Un exempleat del Grup NSO, la companyia israeliana que ha desenvolupat el programa d'espionatge Pegasus, ha assegurat que Espanya és client de l'empresa des del 2015, en les primeres etapes del procés independentista. Així ho va confirmar el mitjà estatunidenc Vice.

El programari Pegasus només es ven a govern i a cossos públics de seguretat, en principi per perseguir la delinqüència i el narcotràfic. A la pràctica, però, diversos governs l'han utilitzat amb finalitats polítiques.

Abans de ser comissari europeu, Reynders va ser ministre d'Afers Exteriors de Bèlgica, entre d'altres càrrecs.