Insistència. Malgrat la plantada, la comissió d'investigació del CatalanGate que va engegar el Parlament ara fa uns mesos torna a fer la mateixa crida que ja va fer, i ha demanat la compareixença com a testimonis d'una delegació de representants de l'Estat. Hi ha el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i diversos noms importants del seu executiu: les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, així com la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. També s'ha citat l'exministra Carmen Calvo, a més del fiscal general de l’Estat, Álvaro García; el jutge del Tribunal Suprem Pablo Lucas Murillo, i l’exdelegada del Govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera. Tots ells estan cridats a assistir a la pròxima comissió, que tindrà lloc el pròxim 14 de març a les 15.00 hores.
En total, nou noms citats a declarar, si bé no s'espera cap novetat respecte a la setmana passada, quan cap d'ells va decidir presentar-se a la primera sessió de treball. Ells mateixos ja havien avançat, quan van ser convocats, que no hi serien per no considerar el Parlament l'òrgan pertinent al qual respondre per al cas de ciberespionatge més important que s'ha viscut a Europa, amb una seixantena d'activistes independentistes espiats.
Durant la sessió del passat divendres, els grups independentistes no van estalviar-se les crítiques contra el president espanyol i el seu govern. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va denunciar un "menysteniment" a la cambra, així com a la ciutadania de Catalunya, i assegurava que continuarien treballant per investigar "allò que volen amagar". Des de Junts, el portaveu Josep Rius va denunciar que "la negativa denota que no hi ha voluntat d’esclarir uns fets que són un escàndol i una preocupació majúscula per la majoria de democràcies". I la diputada de la CUP Montse Vinyets va defensar que les absències “constaten que el sentit d’aquesta comissió és més necessari que mai”. L'únic compareixent va ser l'exsíndic de greuges, Rafael Ribó, que va denunciar l'ús del programari Pegasus i va defensar la seva prohibició com "l'opció més eficaç".
L'espanyolisme, contra l'informe Pegasus
La decisió de tornar a convocar els representants de l'Estat arriba el mateix dia que, a Brussel·les, PSOE, PP, Cs i Vox hagin presentat esmenes a l'informe del Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus per censurar les referències als 65 catalans amb vincles a l'independentisme que l'han patit. Entre les 1.281 esmenes presentades al document, es troben les de l'unionisme espanyol, que pretenen minimitzar les referències al Catalangate, als espiats, així com als processos judicials iniciats arreu de la UE. Per contra, tant ERC com Junts han proposat afegir-hi més precisions sobre l'espionatge de l'Estat espanyol al moviment independentisme.