Aquest divendres, la comissió d'investigació del CatalanGate, l'escàndol d'espionatge massiu a l'independentisme, ha començat a caminar. I els màxims representants polítics, judicials i policials han estat citats per l'òrgan parlamentari, presidit pel republicà Josep Maria Jové i que avui ha aprovat el seu pla de treball. Entre aquests, hi ha el president espanyol Pedro Sánchez, la vicepresidenta Yolanda Díaz, els responsables del CNI, el fiscal general de l'Estat, el Defensor del Poble o jutges de l'Audiència Nacional, a més d'experts. En total, una vuitantena de testimonis. El més probable és que, com en anteriors ocasions, molts d'ells no hi assisteixin perquè no es consideren vinculats per la decisió de la cambra catalana.
S'ha aprovat, al complet, la proposta de compareixents conjunta d'ERC, Junts i la CUP, que inclou fins a 28 responsables polítics. Entre ells, el president Pedro Sánchez, el president Carles Puigdemont (també membre de la comissió Pegasus del Parlament Europeu), els ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, l'expresident Mariano Rajoy, les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, els exvicepresidents Pablo Iglesias, Soraya Sáenz de Santamaría i Carmen Calvo, Félix Sanz Roldán (exdirector del CNI), Esperanza Casteleiro (actual directora del CNI) o l'excap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo. De la mateixa manera, s'ha convocat la delegada del govern espanyol Maria Eugènia Gay i els seus predecessors Enric Millo i Teresa Cunillera.
A més d'eurodiputats que com Puigdemont integren la comissió d'investigació, s'han citat dos dirigents de la Comissió Europea: Didier Reynders, comissari de Justícia, i Vera Jourova, comissària de Valors i Transparència. No és l'únic representant internacional. Cal afegir-hi José Alfonso Suárez, representant de l'Oficina de Mèxic davant del Consell d'Europa, per explicar el cas mexicà.
Però la llista de compareixences aprovada va més enllà dels representants polítics, i inclou altres institucions, com el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo; la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, o el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. El pla de treball contempla quatre jutges i un fiscal de l'Audiència Nacional, un magistrat del Tribunal Suprem i el fiscal de delictes informàtics de Barcelona.
Pel que fa als cossos policials, s'ha aprovat la compareixença dels responsables de la Direcció Adjunta Operativa i de la Comisaria General d'Informació de la Policia Nacional, el responsables d'Informació i de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, o el cap de la Comissaria General d'Informació, de la Comissaria d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra i el comissari en cap Eduard Sallent. També han estat citats responsables de l'Ertzaintza, la policia basca.
Més enllà de les institucions de l'Estat, la comissió ha aprovat la compareixença de representants de l'empresa israeliana NSO Group i de Saito Tech (del programari Candiru, similar a Pegasus). Entre els experts destaquen Ronald Deibert (Universitat de Toronto), Bill Marczak (The Citizen Lab), Ronan Farrow (New Yorker), l'acivista Edward Snowden, Tomàs Roy Català (director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya), representants d'Amnistia Internacional i els advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salles. Aquests últims han inaugurat aquest divendres el treball de la comisió.
Periodicitat i documentació
Pel que fa al calendari, els grups parlamentaris han acordat celebrar una sessió de la comissió un divendres al mes a les deu del matí. Es contempla la possibilitat d'ampliar-les si es poden substanciar més compareixences un mateix dia. Per altra banda, s'ha aprovat sol·licitar documentació que tinguin sobre el cas d'espionatge massiu a diverses institucions: Departament d'Interior, govern espanyol, delegació del govern espanyol, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil, Tribunal Suprem, Tribunal de Comptes, Audiència Nacional, Parlament Europeu, Comissió Europea, Consell d'Europa i Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.
El PSC abandona la comissió
La sessió d'aquest divendres no ha estat exempta de polèmica. Després de votar el pla de treball, el PSC ha anunciat que abanonava la comissió com a protesta. El motiu: es va ampliar l'ordre del dia per a incloure les compareixences dels tres advocats aquest mateix divendres, quan encara no s'havien votat ni les propostes ni el calendari. El diputat socialista Jordi Terradas ho ha considerat "inaudita" aquesta manca d'informació. Els comuns també ho han considerat "anòmal" però s'han quedat.