Els grups parlamentaris han decidit aquest dimarts modificar el pla de treball de la comissió d'estudi contra la corrupció per tal d'agilitzar les compareixences i poder assolir les conclusions en el termini més breu possible.
La comissió passarà a reunir-se cada quinze dies i no pas cada mes com feia fins ara i s'estableix una divisió temàtica de les sessions amb l'objectiu de facilitar l'elaboració de les conclusions.
Tots els grups han acceptat la proposta del president de la comissió, Benet Salellas, que estableix, de moment, sis sessions per als propers mesos i preveu que, després de la tercera, ja es faci una primera proposta de conclusions.
Primeres compareixences
Les primeres compareixences d'aquest període de sessions se centraran en els òrgans de fiscalització i comptaran amb el síndic major de comptes, Jaume Amat, el síndic de greuges, Rafael Ribó, i Manuel Conte, exdirector de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
També han quedat fixats els compareixents de les dues sessions posteriors. En la segona, que també tractarà dels òrgans fiscalitzadors, compareixeran el director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, la presidenta de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), Elisabet Samarra, i una tercera persona encara per determinar.
Per a la tercera sessió, centrada en el bon govern, s'han fixat fins ara les compareixences d'Ignacio Corredor, secretari general de Más Democracia, i un representant de l'ONG Transparència Internacional. Un cop acabessin les compareixences d'aquestes tres primeres sessions, s'elaboraria una primera proposta de conclusions.
Crítiques
La comissió d'estudi contra la corrupció fa mesos que treballa i ja ha vist passar diversos compareixents. No ha estat exempta, però, de les crítiques, especialment de C's, un dels principals impulsors de la comissió. El partit taronja ha estat l'únic en defensar que les reunions fossin setmanals i també ha reclamat que el nombre de compareixents passi de 3 a 4 per sessió, una opció que també agrada al PPC. Finalment, però, s'han sumat al consens i, per unanimitat, s'ha aprovat el nou pla de treball.
Control social
Les sessions 4 i 5 es vincularan al control social de la corrupció i la número 6 se centrarà en el control social de la corrupció. Per a aquesta última s'ha plantejat la compareixença d'algun representant de la plataforma Xnet, la periodista Montserrat Besses i Elisa de la Nuez, de la plataforma 'Hay derecho'. Falta definir quines seran les persones que compareixeran en la quarta i cinquena sessions, per a les que el PPC ha insistit en la possibilitat d'ampliar de 3 a 4 compareixents