La Comissió d'Ètica Judicial considera lícita l'assistència de jutges a les "concentracions contra actuacions polítiques, si consideren en perill l'estat de dret i la independència de la Justícia", segons recullen en un dictamen. És a dir, que no veuen que les manifestacions d'alguns jutges en contra de l'amnistia siguin incompatibles amb l'ètica judicial. La Comissió considera que l'assistència a aquest tipus d'actes s'ajusta als Principis d'Ètica Judicial sempre que es doni una condició: que hi hagi en el jutge o jutgessa "un honest, meditat i sincer convenciment" que l'actuació objecte de repulsa "pugui afectar l'estat de dret".
La Comissió reconeix els drets dels jutges i les jutgesses a manifestar la seva opinió, dret que apunta que es troba recollit a la constitució. Tanmateix, hi afegeix un però: considera el poder "limitat o afectat" per les exigències especials que deriven de la funció jurisdiccional. Tot i reconèixer que expressar una opinió sent jutge té les seves limitacions, el dictamen també recull que correspon a cada jutge, de manera individual, valorar-ne la conducta i adequar-la als principis ètics.
L'obligació de defensar l'estat de dret
Als paràmetres a tindre en compte perquè un jutge manifesti la seva opinió, a més del deure de neutralitat política i el compromís de mantenir la confiança en la independència i imparcialitat judicial, la Comissió en suma un més: l'obligació de defensar activament els principis rectors de l'estat de dret si estan amenaçats. La Comissió assenyala sobre això que correspon a cada membre del Poder Judicial resoldre aquest dilema ètic i, mitjançant una reflexió profunda, serena, sincera i allunyada de biaixos polítics.
"Decidir si la seva assistència a la reunió està motivada pel compliment del seu deure ètic de mostrar la seva reprovació a actes que, segons el seu criteri, poguessin atemptar contra l'estat de dret o si, per contra, la seva decisió es deixa portar per la pròpia i personal sintonia o antipatia amb una ideologia política, sigui del signe que sigui", recull el dictamen.
Aquest dictamen té lloc després que el novembre passat, professionals de la Justícia com jutges, fiscals, advocats, procuradors i lletrats de l'Administració, entre d'altres, protagonitzessin concentracions a diverses províncies de l'estat espanyol contra la llei d'amnistia, pactada pel PSOE amb els partits independentistes, per mostrar preocupació per si afecta la independència del Poder Judicial.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!