La Comissió Europea ha demanat al govern espanyol informació sobre l'amnistia, davant les "serioses preocupacions" que existeixen al seu voltant. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha enviat una carta als ministres en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, i de Justícia, Pilar Llop, per sol·licitar informació "detallada" sobre la llei que negocia el PSOE amb Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. "Li agrairia que em facilités informació més detallada, en particular sobre l'abast personal, material i temporal d'aquesta llei prevista", diu la missiva, on admet que encara no hi ha cap proposta formal de la norma.
🔴 Manifestació a Ferraz contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Madrid
Reynders s'ha fet ressò de les "serioses preocupacions" que genera la possible llei d'amnistia, que "ha esdevingut un tema de gran importància en el debat públic". Així, ha reconegut que hi ha persones que han contactat amb Brussel·les per aquest afer —motiu pel qual ara ha demanat "informació més detallada, en particular sobre l'abast personal, material i temporal d'aquesta llei prevista"—. "La Comissió Europea continua compromesa a controlar i defensar els valors fonamentals de la Unió Europea a tots els estats membres i seguirà treballant amb les autoritats espanyoles per garantir el respecte de l'estat de dret", conclou la carta.
La resposta del govern espanyol
El govern espanyol ha respost a Reynders i li ha recordat que encara no existeix cap text de la llei d'amnistia, segons fonts de l'executiu estatal en funcions consultades per Efe. A més, ha passat la pilota als grups parlamentaris: són ells els qui la presentarien per a la seva tramitació i, per tant, és a ells a qui s'hauria de dirigir.
L'argument ja va ser utilitzat aquest dimarts per la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, quan va titllar d'"inaudit" que el poder judicial es pronunciï sobre una llei que no existeix i ha lamentat que no s'hagi abordat amb la mateixa celeritat el mandat caducat de l'òrgan de govern dels jutges. Rodríguez també va ironitzar amb el fet que la imputació de Carles Puigdemont en el cas de Tsunami Democràtic arribi "quatre anys després".
Estirada d'orelles pel poder judicial
L'eurodiputat i secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha sortit ràpidament a celebrar l'"important moviment" de l'eurocomissari. "Europa ja demana explicacions a Sánchez per l'amnistia que pretén concedir a Puigdemont i a altres responsables de gravíssims delictes. La feina dona els seus fruits. Seguim treballant", ha expressat Vázquez a Twitter. Reynders no ha dit qui ha contactat amb l'executiu comunitari sobre aquesta qüestió, però la reacció a Ciutadans ens fa sospitar que han sigut els espanyolistes els qui han portat l'amnistia a la UE.
D'altra banda, l'eurocomissari ha tornat a estirar les orelles al govern espanyol per la manca de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) —que està caducat des de fa cinc anys—. La carta comença amb Reynders criticant que "no s'ha avançat en la seva renovació malgrat la urgència" i retraient que "no s'han fet mesures per adequar el procediment de nomenament dels seus jutges-membres a la normativa europea". "La Comissió Europea ha de reiterar la seva crida a totes les parts implicades perquè implementin les recomanacions formulades en els informes sobre l'estat de dret 2022 i 2023. Després de les eleccions parlamentàries a Espanya, us escric per insistir en la necessitat de prioritzar la situació del CGPJ i abordar-la sense demora", manifesta en la missiva. En aquest cas, el govern espanyol ha insistit que és el PP qui bloqueja la renovació de l'òrgan de govern dels jutges des de fa cinc anys.