La gestió política del president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha travessat fronteres i ja ha rebut un toc d'atenció des de Brussel·les. La Comissió Europea ha emès una resposta formal a la pregunta presentada per l'eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà (Verts/ALE) sobre les taxes retroactives imposades pel govern valencià a les embarcacions d'ajuda humanitària de rescat al Mediterrani, com és el cas de l'Aita Mari. L'estament europeu al·lega dubtes sobre la legalitat de cobrar aquestes taxes i alerta dels possibles riscos en termes de seguretat jurídica que poden implicar. En concret, l'import que reclama el govern de Mazón a aquestes embarcacions arriba als 450.000 euros. La Comissió Europea considera que les taxes provoquen "reserves relacionades amb la seguretat jurídica", és a dir, una sèrie de mesures que poden posar en risc els drets de les organitzacions humanitàries i afecten les seves capacitats per actuar de forma legal i correcta. Les decisions relacionades amb aquestes taxes tampoc es regulen a escala europea als ports de Borriana, Dénia i altres propietats de la Generalitat Valenciana, però ha apuntat que els tribunals espanyols haurien d'analitzar en profunditat la legalitat d'aquestes mesures.
Cost en vides humanes
Brussel·les ha assenyalat que l'última paraula sobre la gestió d'aquestes taxes la té els tribunals espanyols. Tanmateix, ha matisat que han de ser els estats membres de la Unió Europea els que estan obligats a garantir que les operacions de rescats humanitaris al mar no es vegin obstaculitzades per motius legals, ja que pot tenir repercussions en les vides de les persones migrants i vulnerar les normatives internacionals, com la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de Mar i el Conveni Internacional sobre Recerca i Salvament Marítim. El passat mes de setembre va transcendir el cobrament d'aquests 450.000 euros a nou embarcacions de salvament marítim que, entre 2021 i 2024, van atracar a ports de gestió autonòmica per fer tasques de reparacions o descans del personal, entre els quals destacaven més del Aita Mari, unes altres d'Open Arms, Mission Lifeline o Salvament Marítim Humanitari, entre altres, encarregades de rescatar a milers de migrants en alta mar.
La resposta de Compromís
Des de Compromís han apuntat que la postura de Brussel·les deixar clar "que salvar vides al Mediterrani no només no és un delicte, sinó una obligació moral de l'administració pública". El seu eurodiputat Vicent Marzà ha mostrat la seva satisfacció per la resposta de la Comissió Europea i ha recordat que "ja ho vam denunciar en el seu moment: aquestes taxes són, senzillament, barreres legals que PP i Vox han volgut posar per obstaculitzar les tasques de rescat al Mediterrani". A més, Marzà ha criticat la "hipocresia" del PP i Vox que "s'omplen la boca per a defensar el dret en la vida, però quan moren 227 persones en unes inundacions, el president amaga el cap i no assumeix responsabilitats. I quan moren persones ofegades cada dia al Mediterrani, el que fa la Generalitat valenciana és perseguir a aquells que intenten salvar vides. La incoherència moral del PP és gairebé tan gran com la seva incompetència".