La comissària europea de Justícia, Vera Jourová, ha considerat aquest dimecres que la justícia alemanya va actuar "d'acord a les regles" en relació amb la petició d'extradició a Espanya del president Carles Puigdemont. "Hauria de mirar els detalls, però crec que en aquest cas específic Alemanya va actuar d'acord a les regles", ha dit Jourová en una roda de premsa, en referir-se a la decisió de l'audiència territorial de Schleswig-Holstein de desestimar el delicte de rebel·lió del qual la justícia espanyola acusa Puigdemont.
Tot i no mullar-se en el cas català ni entrar a valorar si hi ha delicte de rebel·lió o no, la CE ha sortit en defensa d'Alemanya i del sistema europeu d'euroordres, després que els últims dies Espanya hagi criticat el seu funcionament i hagi denunciat que és "obsolet". Les declaracions de Jourová arriben després que la justícia alemanya va descartar el passat 6 d'abril extradir el president català pel delicte de rebel·lió en considerar que no es compleix el requisit que hi hagués violència.
Malgrat que la CE no acostuma a valorar les relacions entre dos estats, i que sempre s'ha volgut mostrar al marge del cas català assegurant que és un afer intern d'Espanya, aquest dimecres la comissària ha parlat de l'actuació d'Alemanya en el cas de l'euroordre de Puigdemont i ha subratllat que els experts del seu equip no "l'han alertat sobre cap aplicació errònia de l'euroordre" en aquest país.
Jourová ha descartat també que la Comissió Europea (CE) estigui planejant ampliar la llista de delictes pels quals es pot cursar una euroordre, una negativa que ja havia expressat el passat mes de desembre després que Espanya considerés que la llista havia quedat "obsoleta". "No tinc cap requeriment d'aquest tipus de cap dels Estats membres. Vam tenir un cert debat amb els col·legues espanyols l'any passat, però en aquest moment no estem continuant aquest diàleg", ha explicat la comissària txeca.
Per a Jourová, l'ordre d'arrest europea té "altres problemes", com les diferències entre Estats membres respecte als nivells de benestar a les presons, ja que en alguns països les presons "no compleixen els estàndards necessaris", encara que va incidir que es tracta d'un problema que no té a veure amb el cas de Puigdemont.