De braços plegats. La Comissió Europea ha insistit en el fet que no pot fer res en casos relacionats amb Pegasus. L'eurocomissària de Valors i Transparència, la txeca Vera Jourová, ha lamentat que l'executiu comunitari no pot "actuar" en casos relacionats amb la seguretat nacional. "Si és el mateix Estat el que utilitza la tecnologia amb l'objectiu d'incrementar la seguretat nacional, aleshores és competència de l'Estat en qüestió", ha subratllat. Aquesta és una idea recurrent a Brussel·les: just quan va esclatar el CatalanGate, un portaveu comunitari va dir que la CE "no té cap paper en la investigació del presumpte ús il·legal del programari d'espionatge"; tres dies més tard, un altre portaveu va recordar que l'executiu europeu no té "ni funció ni competència" per investigar l'escàndol. De fet, aquest va ser un dels punts calents del debat celebrat tot just fa una setmana al Parlament Europeu.
Després de la seva compareixença al comitè de Llibertats Civils i Justícia de l'Eurocambra, Jourová ha assenyalat a Twitter que Brussel·les espera "que les autoritats nacionals examinin a fons aquestes al·legacions (sobre Pegasus) i actuïn". "L'ús potencialment il·legal del programari espia Pegasus és inacceptable i perillós per a la democràcia", ha afegit. En aquesta línia s'ha expressat a l'esmentada comissió, on ha lamentat "l'abús" de tecnologies com Pegasus per espiar "opositors polítics i especialment periodistes". L'eurocomissària ha dit estar "extremadament preocupada" per l'espionatge i ha remarcat que cal investigar els casos.
També ha assegurat que el cas d'Espanya és "més difícil" perquè s'han espiat també membres del govern espanyol. "La seguretat nacional és una cosa importantíssima, però també ho són la privacitat i la protecció de dades", ha subratllat. Per acabar la seva intervenció, Jourová ha dit que no saben qui està darrere dels casos d'espionatge, que també han afectat membres de la CE com l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders. Per aquest motiu, l'eurocomissària ha afirmat que s'estan analitzant els telèfons mòbils de membres de l'executiu comunitari, entre ells el seu.
El Parlament Europeu va constituir la comissió que investiga Pegasus just després que esclatés el CatalanGate. Aquest dilluns van assistir experts en ciberseguretat al comitè, que "no van deixar cap dubte sobre l'extrema perillositat d'aquesta mena de programari". Així ho va considerar l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, que en una piulada va assegurar que Pegasus "sigui de curs legal entre els països europeus és una vergonya". "Una bomba a la democràcia", va afegir.