La Comissió Europea ha proposat als països membres de la Unió Europea (UE), a través d'un esborrany pendent de ratificació, classificar com a "verda" la inversió en certs projectes d'energia nuclear o de gas natural. El plantejament pretén catalogar com a "verd" tots aquells projectes que substitueixin el carbó i emetin fins a 270 grams de CO2 per kw/h. Així doncs, segons el document què ha tingut accés l'agència de notícies Bloomberg, amb l'etiqueta "verda" es podrien obtenir llicències de construcció fins al 2030, sempre que hi hagi un pla per canviar a energia renovable o de baixes emissions abans de finals del 2035.

Doncs bé, l'energia nuclear podria ser considerada "sostenible" sempre que les noves centrals que aconsegueixin els permisos fins al 2045 compleixin una sèrie de condicions per evitar un dany important al medi ambient i als aqüífers. I és que la Comissió Europea creu que el gas natural i l'energia nuclear poden facilitar la transició cap a un futur basat en energies renovables. Es tracta d'un esborrany d'una importància cabdal, ja que el sistema de divisió de les inversions de la UE és un dels factors més estudiats pels inversors de tot el món. Certament, aquest esborrany sobre transició enèrgetica que situa l'energia nuclear i el gas natural com a fonts d'energia "verda" podria atraure milers de milions d'euros per facilitar aquesta transició "verda", però aquest document encara ha de ser aprovat amb el suport polític necessari. 

Des de la formació dels Verds alemanys, mostren la seva disconformitat amb el plantejament. "Incloure l'energia nuclear i el gas a la taxonomia de la UE és com etiquetar com a orgànic un ou de gallines engabiades", assegura l'eurodiputat del partit verd Michael Bloss. "En lloc de dedicar diners a inversions com la solar o l'eòlica, es pot seguir en models de negoci disfressats vells i extremadament cars", ha reblat.

El document sobre transició energètica que ha presentat la Comissió Europea als països membres és el primer pas per a una proposta que la Comissió va prometre presentar abans que s'acabés l'any, però que finalment va ajornar després de constatar a l'última cimera de líders de la UE que és un assumpte que crea tensions entre les capitals. Tanmateix, els Estats membres i la Plataforma sobre Finances Sostenibles tenen fins al 12 de gener per respondre a la proposta. Aleshores, la Comissió prepararà una llei delegada que serà enviada als països i al Parlament Europeu per al seu debat. La UE ha declarat la seva intenció d'aconseguir la neutralitat de les emissions de CO2 per al 2050 reduint la contaminació a totes les àrees, incloses energia i transport.

Espanya rebutja la proposta 

El Govern espanyol ha rebutjat la proposta de la Comissió Europea de que tant l'energia nuclear com les centrals de cicle combinat, alimentades per gas natural, siguin considerades tecnologies verdes. “El gas natural i la nuclear no poden ser considerades tecnologies verdes ni sostenibles en el reglament de taxonomia, amb independència de la possibilitat que es puguin continuar escometent inversions en l'una o l'altra”, segons ha informat a través d'un comunicat el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. 

La ministra de transició ecològica, Teresa Ribera, ha recalcat en la nota difosa que “no té sentit i dona senyals errònies per a la transició energètica del conjunt de la UE”. Des del Ministeri, expliquen que Espanya defensa que totes dues tecnologies de generació elèctrica quedin recollides en una categoria “ambre, intermèdia, pel seu paper en la transició, però que no siguin considerades verdes, on estan altres energies claus per a la descarbonització i sense risc ni mal ambiental”. Seria, afegeixen, “un pas enrere”.