La comissió de garanties d'ERC ha avalat que el congrés nacional del partit tingui lloc el 30 de novembre, tal com estava previst des de l'inici i malgrat que un centenar de consellers nacionals demanessin, en línia amb els postulats d'Oriol Junqueras, que se celebrés abans. Així ho ha confirmat aquest dilluns la secretària general del partit, Marta Rovira, que ha defensat que aquesta convocatòria compta amb "tota la seguretat jurídica". Marta Rovira, en una entrevista a Els Matins de TV3, ha insistit que la data de celebració del congrés es va consensuar després dels mals resultats que va obtenir el seu partit el 12 de maig i va comptar amb el vistiplau del llavors president del partit, Oriol Junqueras, i del Consell Nacional. "La data la vam decidir entre tots", ha assegurat.

Marta Rovira, això no obstant, no ha tancat la porta a un canvi de data. "En continuarem parlant aquests dies", si bé ha reiterat que la convocatòria té totes les garanties jurídiques. En tot cas, ha defensat l'oportunitat de la data escollida després d'un cicle electoral negatiu. L'encara secretaria general d'ERC ha evitat posicionar-se a favor d'una de les dues candidatures que es presentaran, Militància Decidim, liderada per Oriol Junqueras i Nova Esquerra Nacional, integrada per molts dels signants del manifest a favor de la renovació d'ERC, que també duia la firma de Marta Rovira. 

Renovació i unitat independentista

"Estic d'acord que la direcció del partit s'ha de renovar", ha explicat Rovira i ho ha justificat davant els mals resultats d'ERC a les diferents convocatòries electorals. A parer seu, la formació necessita fer una reflexió de caràcter polític i estratègica sobre com refer el moviment independentista i això, ha destacat, només es pot fer des de la renovació. En aquest context, la secretaria general  ha assegurat que ha llençat la tovallola després d’haver-ho “internar-ho tot” per refer les relacions amb el moviment independentista.

Rovira ha destacat que des que va marxar a l’exili a Suïssa el 2017 ha treballat per un acord estratègic del moviment independentista i, després d'admetre el seu fracàs, ha insistit que el que cal és “superar les motxilles del passat”. Així ha explicat com va parlar no només amb representants de Junts per Catalunya sinó també amb l'ANC i altres líders destacats de l'independentisme, sense èxit. La conseqüència d'aquesta impossibilitat de refer la unitat ha estat la pèrdua d'una majoria independentista al Parlament. Rovira ha sostingut que "una nova generació" que no tingui "cap llaç amb el 2017" agafi les regnes de les diferents organitzacions independentistes, incloent-hi ERC.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!