La monarquia és la institució pitjor valorada pels catalans -per darrere, fins i tot, de la Guàrdia Civil-. I per primera vegada, el Parlament de Catalunya s'ha proposat posar-hi la banya per investigar a fons "les activitats presumptament irregulars o delictives vinculades a la corrupció, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora del territori català". 

Foto: Sergi Alcàzar

La proposta de creació d'aquesta comissió d'investigació s'ha aprovat amb els 71 vots favorables dels grups impulsors: Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP. Tots ells han defensat la necessitat d'acabar amb la impunitat i l'opacitat de la casa reial, amb els privilegis de bressol. Cs, el PP i el PSC hi han votat en contra. 

Examen a la monarquia

L'examen a la monarquia tindrà tres ramificacions. La primera posarà el focus en el paper que va tenir el rei durant els dies posteriors al referèndum de l'1-O, collant les grans empreses a moure la seva seu. Les altres dues branques se centraran a posar llum a les "estructures de corrupció vinculades a la Família Reial espanyola" i "els presumptes comptes irregulars de l'anterior cap de l'Estat a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones, que es puguin derivar de les declaracions de la senyora Corinna". 

De fet, la suposada amant de Joan Carles I és una de les persones a qui la comissió d'investigació cridarà a declarar, així com al comissari Villarejo

 

Foto: Sergi Alcàzar

Durant l'exposició de motius, els partits defensors de la creació de la comissió han denunciat la inconsistència dels privilegis que encara manté una monarquia que va heretar el poder de mans de Franco. El diputat de la CUP, Carles Riera, ha recordat com l'any 75, Joan Carles I va jurar els principis del feixisme, comprometent-se a guardar lleialtat al moviment nacional. 

Els partits sobiranistes plantegen la comissió també com una actitud de "legítima defensa" per combatre la monarquia que "va legitimar l'última onada de repressió que ha culminat amb un judici ignominiós", ha sentenciat Josep Costa, de JxCat. 

Foto: Sergi Alcàzar

El 'viva el Rey' de l'unionisme

Ciutadans i el PP han posat el crit al cel arran d'aquesta iniciativa "dels separatistes autors del cop a la democràcia". En paraules de Matías Alonso, "una charlotada i un atemptat contra la màxima institució de l'Estat". Per això, Cs ha instat Pedro Sánchez a presentar un recurs d'inconstitucionalitat "davant d'aquest atropellament". 

El líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, ha estat encara més contundent, disparant directament contra l'independentisme. "Els encantaria ser William Wallace, tenen un problema psicològic, gestionin les seves pròpies frustracions i complexos, això no és cap conspiració del rei. La realitat és que mentre el 3-O llançaven a les masses, a la vegada anaven corrent als bancs a treure els diners de Catalunya". 

Per acabar, ha fet ressonar a l'hemicicle un sentit "Viva el Rey".