Una comissió sobre l’operació Catalunya sense jutges. La comissió d’investigació pactada entre Junts i el PSOE a canvi de l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés s’ha desencallat gràcies a un acord entre els socialistes, Junts i ERC amb vint compareixents que se citaran en els pròxims mesos. Fonts consultades per ElNacional.cat reconeixen que és un primer llistat que es pot ampliar posteriorment i que servirà com a punt de partida per començar a treballar. Ara bé, respecte a les pretensions inicials dels partits independentistes, hi ha bastants noms que n’han quedat fora. Dues de les grans absències són el jutge Manuel García-Castellón i el fiscal Javier Zaragoza, dues peticions dels republicans. En el seu llistat original, Junts ja havia renunciat a sol·licitar la compareixença de cap jutge. A més, els números evidencien les diferències respecte als plans inicials: els juntaires van registrar 92 peticions i ERC volia citar 62 persones, dues xifres que les mateixes veus consultades per aquest mitjà consideren que eren inassumibles. Pel camí, han caigut noms mediàtics i d’alt interès que, de moment, no hauran de comparèixer.

📝 La comissió de l’operació Catalunya citarà Rajoy, Cospedal, Fernández Díaz, Mas, Junqueras i Trias

📝 L’exnúmero dos de Fernández Díaz obrirà la comissió de l’operació Catalunya i Rajoy la tancarà

 

Dos dels que no hauran de donar explicacions són Manuel García-Castellón (responsable de la persecució al Tsunami Democràtic i a Carles Puigdemont per un suposat delicte de terrorisme) i Javier Zaragoza (fiscal contrari a amnistiar la malversació i un dels quatre fiscals díscols del Suprem que van plantar cara al fiscal general de l’Estat). Eren dues demandes dels republicans que han tingut en tot moment l’oposició del PSOE, que no s’ha mogut de la seva negativa. Fonts socialistes asseguren a ElNacional.cat que això és una línia vermella. Malgrat la voluntat que sempre han mantingut Junts i ERC, el CGPJ va deixar clar que no ho autoritzaria i el govern espanyol va anunciar fa mesos que ho vetaria. La Comissió de Venècia també va mostrar-se contrària a citar jutges a la cambra baixa. De fet, a la comissió de les mascaretes, el PSOE va haver de rectificar per eliminar les compareixences de tres fiscals que s’havien aprovat inicialment.

Fonts d’ERC apunten que aprovar la convocatòria de jutges hauria “obert una batalla” que hauria pogut “paralitzar” els treballs de la comissió i aposten per posar-les en marxa. D’altra banda, des de Junts, deixen clar que la seva voluntat és “aclarir els fets” que han comportat la persecució de l’independentisme i esgrimeixen que, per tal d’aconseguir informació, han “prioritzat” els policies i les víctimes. Les veus juntaires consultades per ElNacional.cat subratllen que el seu objectiu és esbrinar la “implicació” del PP en la “utilització antidemocràtica” dels aparells de l’Estat per perseguir el moviment independentista i en el fet d’haver destinat “esforços i recursos” a “perseguir un polític”, una “finalitat contrària a qualsevol estat democràtic”.

De moment, tampoc hauran de comparèixer Sandro Sorell, José Manuel Villarejo o Juan Ignacio Zoido

Més noms absents a la comissió de l’operació Catalunya. Hi ha cinc persones que apareixien als plans inicials tant de Junts com d’ERC i als quals el PSOE no ha acabat accedint. Són Sandro Rosell (expresident del Barça), José Manuel Villarejo (comissari jubilat de Policia Nacional i antic cap de brigada de la Direcció Adjunta Operativa, que va comparèixer la passada legislatura), Juan Ignacio Zoido (ministre de l’Interior entre el 2016 i el 2018, ho era durant el referèndum de l’1-O), Luis de Guindos (ministre d’Economia entre el 2011 i el 2018) i Jorge Moragas Sánchez (exdirector del gabinet de Mariano Rajoy). Cap dels cinc està inclòs en la llista que s’ha aprovat.

📝 ERC demana que declarin García-Castellón i el fiscal Zaragoza a la comissió de l’operació Catalunya

📝 Junts vol que Rajoy, Zoido, Mas, Trias i Villarejo compareguin a la comissió de l’operació Catalunya

 

ERC volia demanar explicacions a Fernando Grande-Marlaska, Félix Sanz Roldán i Paz Esteban

De la llista d’ERC, també han caigut altres noms. Hi havia, per exemple, un membre de l’actual govern espanyol de Pedro Sánchez: Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior des del 2018. A més, els republicans volien citar Josep-Lluís Trapero (major del cos de Mossos d’Esquadra i actual director general de la Policia), Félix Sanz Roldán (director del CNI entre el 2009 i el 2019) i Paz Esteban (directora del CNI entre el febrer del 2020 i el maig del 2022, cessada pel cas Pegasus). Així mateix, vinculats amb el PP, volien citar José María Aznar (president del govern espanyol entre el 1996 i el 2004), Alberto Núñez Feijóo (actual líder del PP), Pablo Casado (president del PP des del juliol del 2018 fins a l’abril del 2022) i Rafael Catalá (ministre de Justícia entre el 2014 i el 2018).

Junts volia que compareguessin Oriol Pujol i Jaume Giró com a afectats

Per part de Junts, hi ha tres altres compareixences que, d’entrada, no s’han aprovat i que sobresurten: les d’Oriol Pujol Ferrusola (exsecretari general de Convergència) i Jaume Giró (exconseller d’Economia i Hisenda), com a afectats, i la d’Ignacio Ulloa Rubio (secretari d’Estat de Seguretat entre el gener del 2012 el gener del 2013).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!