La comissió parlamentària per l'Operació Kitchen ha aprovat les conclusions de la investigació aquest dimecres després d'un any de treball. Concretament, Unidas Podemos i EH Bildu han votat a favor del text del PSOE, que conclou que la cúpula del Partit Popular va ordenar que s'espiés l'extresorer Luis Bárcenas per robar-li informació sensible sobre la caixa B del PP. A més a més, el text assegura que l'exsecretària general del partit, María Dolores de Cospedal era plenament conscient d'aquesta "operació parapolicial" i "informava" l'expresident Mariano Rajoy. Malgrat que Podemos i Bildu havien presentat un escrit juntament amb ERC, Junts i la CUP, finalment han votat a favor del text redactat pels socialistes. Un cop aprovat, el text de les resolucions es remetrà al Congrés dels diputats on serà sotmès a una altra votació.

PSOE, Podemos i Bildu

La comissió d'investigació de la trama Kitchen ha aprovat aquest dimecres les conclusions del PSOE amb 159 vots a favor (amb el suport d'Unidas Podemos i Bildu). El PP, Vox i Ciutadans han votat en contra, mentre que ERC, el PNB i el Grup Mixt s'han abstingut. En total, els grups havien presentat sis propostes de conclusió a la comissió: del PSOE; Podemos juntament amb ERC, Bildu, Junts i CUP; PP, VOX, PNB i Ciutadans. Només la dels socialistes han aconseguit la majoria necessària. A canvi dels vots d'Unidas Podemos i Bildu, els socialistes han acceptat incorporar alguns canvis en la redacció i dues qüestions del document que van presentar conjuntament Podemos, ERC, Junts, EH Bildu i la CUP, que reclamaven una revisió en la concessió de medalles policials i en el control dels fons reservats. Un cop aprovat, el document haurà de rebre el vistiplau del ple del Congrés quan es reprengui l'activitat parlamentària després de les vacances. 

Així, la comissió ha acceptat el dictamen que conclou que l'Operació Kitchen perseguia les proves sobre la caixa B del PP "que poguessin estar en mans de Bárcenas" per "destruir-les o amagar-les". Crucialment, la investigació afegeix que Cospedal coneixia els fets i "informava" el president Rajoy, a diferència del que va decidir l’Audiència Nacional. El text també esmenta el "descontrol absolut dels fons reservats" i el "malbaratament de diners públics" en aquesta operació.

El Congrés ho haurà d'aprovar

Amb el tràmit d'aquest dimecres es posa punt final a la comissió Kitchen oberta fa nou mesos en què han comparegut 37 persones, deu d'ells processats en la causa que té oberta l'Audiència Nacional. L'última sessió de la comissió, la número 26 i celebrada a porta tancada, ha posat en relleu que la majoria de partits estan d'acord en el rerefons -la trama d'espionatge va existir i els responsables polítics del PP hi estaven darrere-, encara que els grups que s'han abstingut han lamentat que es podia haver anat "més lluny" en les conclusions. Per la seva banda, Ciutadans ha justificat el seu vot en contra de les conclusions perquè diuen que no s'han inclòs propostes de mesures per lluitar contra la corrupció. 

 

Foto principal: l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, compareix a la comissió parlamentària que investiga la Kitchen / Alejandro Martínez Vélez