Acord de mínims. És el que ha passat aquest dimarts a l'interior de la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya. Les batusses i les desavinences entre PSOE i Podemos han provocat que els dos socis de govern no es posessin d'acord a l'hora de votar una llista definitiva de compareixents, i l'única llista que ha generat consens ha estat la del PNB. Precisament, perquè la llista basca només tenia dos compareixents: l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo i l'exaccionista del BPA Higini Cierco. Així doncs, ha quedat enterrada, de moment, la possibilitat de fer-hi comparèixer l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.
Segons han explicat a aquest diari diputats que han assistit a la reunió, els grups han pactat reunir-se la pròxima setmana per tal de tenir una nova oportunitat i fixar una nova llista de compareixents que no es quedi en només dos noms, a més d'elaborar un pla de treball que permeti aprofundir en la investigació de l'ús de les clavegueres de l'Estat. A hores d'ara, si tot quedés així, Villarejo i Cierco compareixerien al Congrés a principis de maig. La comissió hauria de suspendre's de totes maneres, perquè començaria el període electoral del 28-M. Així doncs, els parlamentaris catalans confien que en els pròxims dies es pugui arribar a un acord i tenir compareixences durant els mesos de juny i juliol.
Decebuda per aquesta situació s'ha mostrat la líder de Junts per Catalunya a Madrid, Míriam Nogueras. En declaracions als mitjans en acabar aquesta sessió de la comissió d'investigació ha denunciat que els dos socis del govern espanyol "no s'hagin posat d'acord en posar el PP en el centre de la Diana". De totes maneres, ha recordat que l'Operació Catalunya és "una operació d'Estat en la qual estan implicats tant el PP com el PSOE". Tot i això, Nogueras ha assegurat que aquestes dues compareixences seran útils, sobretot pels àudios de Villarejo que s'han anat filtrant durant els darrers mesos.
Escasses hores abans que comencés la sessió d’aquest dimarts de la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya, s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió el seu president, Ferran Bel. El diputat del PDeCAT ja calculava des del faristol de la sala de premsa del Congrés dels Diputats que la possibilitat d’aconseguir incloure Rajoy dins la llista definitiva de compareixents en la comissió era molt remota. “No hi haurà acord”, es lamentava. Ara bé, el president de la comissió ha explicat als periodistes que els grups ja van conversar sobre la possibilitat d’elaborar una segona llista de compareixents un cop acabin de comparèixer els primers. No semblava que llavors entrés en els seus càlculs la possibilitat d'un desacord tan profund.
Així, de totes maneres, Bel ha obert la porta a intentar convèncer els socialistes en un futur de la necessitat de dur l’expresident espanyol a la cambra baixa. De la mateixa manera, la portaveu de la CUP, Mireia Vehí, s’ha referit directament a la negativa del PSOE d’incloure compareixents del seu entorn, o directament de les files socialistes. “Esperem poder incloure aquests noms”, assenyalava la diputada anticapitalista abans que comencés la trobada entre els grups per fixar la llista definitiva de compareixents.
També s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió el líder d’Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, que, tot i lamentar la negativa del PSOE en incloure Rajoy a la llista definitiva, ha assegurat que l’important és que la comissió “se celebri”. “La comissió ha de començar, i això és el més important”, ha dit. I ha recordat, amb cert optimisme, que alguns cops un compareixent “confessa” alguna cosa que provoca la compareixença inevitable d’una tercera persona. Les paraules del republicà, però, també s'han pronunciat abans que només generés consens la llista del PNB.
L'enfrontament entre el PSOE i Podemos
El PSOE va presentar la setmana passada un nou llistat de compareixents en el qual mantenia el veto a Mariano Rajoy. Insistia d’aquesta manera en la voluntat de protegir l’expresident del govern espanyol. Els socialistes han fixat com a línia vermella aquesta compareixença, sempre amb l’excusa que les compareixences de l’exlíder del PP no acaben resolent les investigacions que tenen lloc al Congrés. A més, no hi ha cap intenció dels socialistes en investigar més enllà del Ministeri de l'Interior que liderava llavors Jorge Fernández Díaz. Les seves intencions passen per convertir la comissió de l'Operació Catalunya en una nova Kitchen i aprofitar-la per fer campanya contra el PP.
De la mateixa manera, Podemos ha insistit durant tots aquests dies en fer comparèixer Pablo Iglesias a la comissió d’investigació, argumentant que l’exlíder de Podemos també ha estat víctima de les clavegueres de l’Estat. De fet, els morats no s’han quedat aquí i han reiterat la necessitat de fer-hi comparèixer periodistes espanyols que van col·laborar en l’Operació Catalunya. “Cal investigar les potes política i mediàtica de la trama, a més de la policial”, insistia el portaveu de Podemos Javier Sánchez la setmana passada. Els diputats que han assistit a la comissió han explicat a aquest mitjà que els dos socis de govern s'han boicotejat entre ells durant la sessió.