Ja hi ha data. La mesa de la comissió de l'estatut del diputat s'ha reunit aquest dijous, a primera hora del matí, per marcar en el calendari quan s'ha de constituir l'òrgan que ha de servir per abordar l'afer del diputat de Junts Francesc de Dalmases. La data escollida és el dijous vinent, 3 de novembre, a partir de les 10 del matí, segons informa l'ACN. Serà aleshores quan la comissió del Parlament encarregada de les qüestions relacionades amb els diputats es reunirà finalment per tractar la polèmica generada pel comportament de Dalmases amb una periodista del programa FAQS de TV3 durant una entrevista a l'aleshores presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, el passat juliol.
Aquest òrgan parlamentari arriba ara amb més de tres mesos de retard. El passat 19 de juliol, després d'esclatar la polèmica de forma pública, ERC, la CUP i els comuns ja van apostar per la mateixa via presentant un escrit a la Mesa de la cambra per reclamar l'activació de la comissió i estudiar així si Dalmases havia trencat amb el codi de conducta del reglament del Parlament. Només dos dies després, sumaven el suport dels socialistes en una carta a l'aleshores presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, instant-la a iniciar un procediment contra el diputat de Junts.
Però el president de la comissió de l'estatut del diputat, el també membre de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, va posposar la convocatòria de l'òrgan indefinidament. No és fins ara que, amb l'informe intern del partit sobre la taula que assenyala l'actitud "incorrecta" de Dalmases amb la periodista Mònica Hernández en "perdre els nervis de manera exagerada", Cuevillas s'ha vist obligat a moure fitxa. Tot plegat després que dimecres ERC, la CUP i els comuns presentessin un escrit al Parlament per forçar la convocatòria de la comissió de l'estatut dels diputats. La nit anterior, Cuevillas ja havia confirmat que reuniria l'espai aquest mateix dijous, com finalment s'ha fet, per començar a abordar la qüestió, malgrat reconèixer "dubtes" sobre el procediment a seguir, ja que no s'ha aplicat mai el Codi de Conducta del 2016.
Sancions previstes entre 600 i 12.000 euros
El Codi de Conducta del Parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 a 12.000 euros per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal pels casos molt greus. El text aprovat el 2016 diu en l'article 7.2 que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". Pel que fa als mitjans de comunicació, afirma que la col·laboració s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". Segons l'article 26.2, la Comissió de l'Estatut dels Diputats ha de valorar a través d'un informe si hi ha una possible infracció. I la Mesa del Parlament és qui té potestat d'imposar sancions.
La sessió també abordarà el cas de dos diputats de Vox
La Mesa de la comissió, reunida aquest dijous, ha acordat sol·licitar a la Mesa del Parlament un informe jurídic que pretén aclarir els dubtes esmentats per Cuevillas. L'òrgan rector de la cambra es reunirà dimecres al matí, tan sols un dia abans de la comissió de l'estatut del diputat. Fonts parlamentàries han detallat que a la reunió no només s'abordarà el cas de Dalmases, sinó que també es posaran sobre la taula questions referides a dos diputats de Vox, Ignacio Garriga i Alberto Tarradas, pel seu comportament i les seves intervencions durant sessions del Parlament.