L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, estava citat aquest divendres al matí per segona vegada a la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre la pederàstia a l'Església. De nou, el president de la Conferència Episcopal Espanyola ha declinat assistir-hi, fet que li ha comportat crítiques des d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns. Donat que es tracta de la segona incompareixença —la primera es va produir dilluns i se'l va tornar a citar aquest divendres—, la presidenta de la comissió d'investigació, Susanna Segovia (comuns), ha plantejat informar de tot plegat a la Mesa del Parlament perquè aquesta ho denunciï a la Fiscalia.
Durant l'exposició d'aquesta proposta, Segovia ha recordat que el reglament de la cambra catalana contempla en l'article 68.3 la possibilitat de portar aquests casos al Ministeri Fiscal. En concret, el text exposa que "si la persona convocada desatén, voluntàriament, el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la Mesa del Parlament n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre". Al mateix temps, a les notificacions inicials que reben els compareixents, se'ls ha d'advertir d'aquesta "possible responsabilitat penal". Aquesta denúncia no se circumscriu al cas de l'arquebisbe Omella, sinó que també es vol seguir el mateix procediment davant les dues absències que també han protagonitzat el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Enric Termes, i el president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Santiago Bueno.
Els altres tres diputats assistents a la comissió d'investigació d'aquest divendres han manifestat el seu suport perquè es faci aquest trasllat d'incompareixences a la Fiscalia. Des d'Esquerra Republicana, José Rodríguez ha criticat que s'hagi "faltat el respecte a la sobirania del poble català, el Parlament". Al seu torn, Francesc Ten (Junts) ha indicat que "qualsevol persona amb càrrec d'una institució implicada en els casos que s'estudien no pot deixar de perdre l'oportunitat de demanar perdó, perquè el seu càrrec és prou rellevant i important per ser aquí". "Això és el que esperaria la societat i els feligresos", ha afegit.
Ara, serà la Mesa qui haurà de prendre la decisió de traslladar les incompareixences al Ministeri Fiscal. Encara que en aquest cas presumiblement no tindrà cap implicació, la configuració de les majories de l'òrgan rector de la cambra catalana ha canviat amb les baixes d'Aurora Madaula i Ruben Wagensberg. Ara, el PSC és qui té més membres —Assumpta Escarp i Ferran Pedret—, mentre que Esquerra (Alba Vergés) i Junts (Anna Erra) s'han quedat amb un únic membre, com té la CUP (Carles Riera).
La carta de Joan Josep Omella a Anna Erra
El dijous de la setmana passada, l'arquebisbe de Barcelona va enviar una carta a la presidenta del Parlament, Anna Erra, per comunicar-li la decisió de no comparèixer el dilluns al Parlament, motivacions que s'han reiterat per fer el mateix aquest divendres. En aquesta missiva, Joan Josep Omella explicava que els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense havien decidit "de forma unànime i expressa" que no comparegués a la cambra catalana. Al text, el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) recordava que el Congrés ja va encarregar al Defensor del Poble la creació d'una comissió independent per elaborar un informe al voltant de les denúncies per abusos sexuals en l'àmbit de l'Església, que es va presentar l'octubre de 2023 i que va comptar amb "la col·laboració de les diòcesis, els instituts religiosos i societats de vida apostòlica, i la mateixa CEE". També destacava que l'òrgan que presideix havia encarregat una auditoria independent sobre els casos d'abusos sexuals, que es va entregar a la institució el desembre de l'any passat.