La Comissió d’Investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d’Espanya, popularment coneguda com a “comissió Santi Vidal”, ha decaigut durant la primera sessió de treball després que Junts pel Sí i la CUP hagin votat en contra de les sol·licituds de compareixença de la resta de grups.
La creació de la comissió es va aprovar a la Junta de Portaveus a instàncies de Ciutadans, PSC i PP, fruit de les declaracions que l’exsenador d’ERC Santi Vidal va fer en diversos actes de l’ANC on assegurava que el Govern estava recollint dades fiscals dels catalans de manera il·legal. Dues setmanes després de constituir-se la comissió, aquest dimarts se celebrava la primera sessió, que havia de servir per establir un pla de treball i acordar les compareixences.
Tot i això, pocs minuts després de començar la sessió ja s’ha pogut avançar que la comissió quedaria en via morta -un fet insòlit fins ara-, ja que Junts pel Sí ha anunciat que retirava el seu pla de treball i les seves peticions de compareixença. Al llarg de la comissió les previsions s’han confirmat i Junts pel Sí i la CUP han rebutjat les peticions de compareixença de la resta de grups, ja que consideraven que la “comissió Santi Vidal” pretenia “facilitar el treball de la Fiscalia”, com ha assegurat la diputada anticapitalista Gabriela Serra.
Com ha apuntat també el membre de Junts pel Sí Bernat Solé en la seva intervenció, la decisió del grup és una resposta a l’actuació de la Fiscalia. De fet, la Fiscalia ja va obrir una investigació sobre les declaracions de Santi Vidal per ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i amb la voluntat que s’investiguessin els fets "en defensa de la legalitat, del respecte a les institucions constitucionals i en tutela dels drets fonamentals dels ciutadans”.
A més, precisament aquest dimarts s'ha sabut que la Fiscalia prepara una querella contra el Govern després que aquest hagi fet públic al Diari Oficial de la Generalitat l’anunci de la licitació per comprar les urnes que han de servir per celebrar el referèndum.
El PSC suspèn la seva participació en la comissió de l’Operació Catalunya
La decisió de Junts pel Sí de retirar el seu pla de treball i votar en contra de les peticions de compareixença de la resta de grups ha provocat l’enuig dels grups de l’oposició, que han recriminat a Junts pel Sí haver permès la constitució de la comissió a la Junta de Portaveus per després tombar-la en una sola sessió.
Especialment contundent ha estat la diputada del PSC Alicia Romero que ha avançat que el seu grup no participarà en la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, creada per esbrinar si existia una operació per part de l’Estat per frenar el procés. “O volem saber de tot o no volem saber de res”, ha assegurat Romero, assegurant que Junts pel Sí només vota a favor d’allò que li convé políticament. En la seva mateixa intervenció la diputada ha mantingut que es tracta d’una “vergonya” que posa en relleu la “manca de democràcia del Govern”.
“El seu Govern ens avergonyeix”, ha assegurat en una mateixa línia el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en referència a la decisió de Junts pel Sí, que l’ha titllat d’un “blindatge sense precedents”. Per altra banda, Carrizosa ha volgut donar la volta als esdeveniments i ha assegurat que si Junts pel Sí ha votat en contra de totes les compareixences és perquè tenien alguna cosa a amagar i que, per tant “Puigdemont i Junqueras mentien”.
Amb to més calmat però igual d’incisiu, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat Solé i el també diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó de “deixar de ser interlocutors fiables” i ha lamentat que “no estiguin contribuint” a agrupar suports entorn el referèndum. Sobre la participació del seu grup en la comissió de l'Operació Catalunya, Coscubiela ha assegurat que "reflexionaran" sobre si hi han de ser.
El portaveu del PP català, Alejandro Fernández, ha qualificat la comissió d’una “omertà entre el clan de la mare superiora i els revolucionaris de al CUP”, fent referència a una suposada llei de silenci que haurien pactat Junts pel Sí i els anticapitalistes.
Amb tot, la comissió segueix encara vigent formalment a l’espera que es reuneixin els portaveus dels grups i decideixin quines són les properes passes ha de seguir la comissió. Tot i això, en no haver-se aprovat cap pla de treball, no s’augura gaire recorregut a la comissió.