Compte enrere perquè la llei d’amnistia marxi del Senat després de superar la cursa d’obstacles del PP. La Cambra Alta ha fet aquest dijous el penúltim pas abans de retornar-la al Congrés, que li posarà el segell final previsiblement el 30 de maig. En aquell moment, estarà llesta per publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat i entrar en vigor. La Comissió Conjunta Constitucional i de Justícia del Senat ha aprovat avui el vet plantejat pel Partit Popular, que hi té majoria absoluta, i ara només falta que el ratifiqui el ple, que se celebrarà el dimarts que ve, 14 de maig, a les 12 hores. En la votació d’avui, el rebuig total del PP ha rebut 18 vots a favor i 14 en contra. Durant el debat, Joan Queralt, senador d’ERC, ha presentat l’amnistia com una “esmena a la totalitat de la repressió que ha patit la dissidència política a Catalunya” i el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha reivindicat que l’objectiu de la llei és “fer la justícia que no han fet els jutges i els tribunals”, que han primat una “suposada unitat de la pàtria” i “han abusat del dret penal per castigar la dissidència durant tot el procés”. També s’ha votat el vet plantejat per Vox, però l’extrema dreta s’ha quedat sola i no ha aconseguit ni els vots dels populars: 1 a 31.

🗓️ El Congrés preveu que el ple per aprovar definitivament l’amnistia sigui el 30 de maig

 

Per part del PP, Antonio Silván ha presentat l’amnistia com una “operació d’assetjament i enderroc de l’estat de dret per aconseguir el poder” i ha reprovat que la llei s’hagi “dissenyat a mesura de les demandes dels beneficiaris”. Així mateix, ha sostingut que la norma suposa un “colossal i insòlit exercici d’arbitrarietat”, “afecta l’estabilitat i viabilitat de l’estat de les autonomies” i “toca els principis d’unitat, autonomia i solidaritat”. Silván també ha criticat que es justifiqui l’amnistia per la “normalització” quan “a Catalunya es gaudeix de normalitat democràtica des de fa 45 anys”. “Senyors socialistes, mal que els pesi, vostès, amb el president Sánchez al capdavant, afirmaven abans del 23 de juliol amb absoluta rotunditat que en cap cas aprovarien l’amnistia i que no cabia a la nostra Constitució”, ha afegit.

Durant el seu torn, Joan Queralt, senador d’Esquerra, ha volgut replicar els arguments que qüestionen la constitucionalitat de la llei. Davant els que diuen que l’amnistia no apareix a la Constitució, ha apuntat que tampoc hi apareixen “l’avortament, el matrimoni igualitari, l’adopció, l’eutanàsia, la democràcia o Catalunya”. “És inconstitucional la democràcia perquè la paraula no ve a la Constitució?”, s’ha preguntat irònicament. Així mateix, ha argumentat que les lleis són “un instrument formal que tenen contingut lliure”, ja que a la Constitució “no hi ha cap prohibició que digui que una cosa no la pot fer la llei, que és fruit del parlament, del sufragi universal i de la sobirania popular”, a la qual “no es pot posar vedat en una democràcia”. En relació amb la separació de poders, ha asseverat que “els poders no són iguals” i ha recordat que els jutges “estan sotmesos únicament a l’imperi de la llei”. “El veto no està justificat perquè el que ha fet el PP és fer un brindis al sol”, ha conclòs.

 

D’altra banda, Josep Lluís Cleries, des de Junts, ha apuntat que “els que estan en contra de l’amnistia són els mateixos promotors de la repressió i la persecució que van utilitzar mètodes allunyats dels valors democràtics i dels drets humans” per intentar frenar l’independentisme. “Avui no sé com gosen voler donar lliçons de res, haurien d’estar amagats sota el seient avergonyits per tot el que han fet”, ha afegit. El senador juntaire ha disparat contra el PP, però també contra el PSOE i el PSC, posant a la diana l’ambició de Salvador Illa de “passar pàgina” del procés: “Hi ha qui afirma voler girar full amb aquesta amnistia, els vull deixar molt clar que l’única cosa que deixem enrere és la repressió i la injustícia”. Cleries ha reprovat als socialistes que pretenguin “abaixar la persiana de la nació”, de les reivindicacions independentistes i de la llengua catalana. “No ho permetrem de cap de les maneres”, ha reblat.

 

En canvi, en nom del PSOE, José María Oleaga ha defensat que l’objectiu de l’amnistia és “passar pàgina” de dos governs, un a Espanya i un a Catalunya, que “no reconeixien la diversitat dels seus respectius països, no reconeixien les diferències i no reconeixien que les societats són plurals”. Oleaga ha recordat el fet que al llarg dels anys el PP s’hagi oposat a diferents lleis dient, “igual que diu ara”, que eren inconstitucionals, com l’avortament, el matrimoni homosexual i l’eutanàsia. “La seva posició no té res a veure amb la constitucionalitat, sumin-se al consens perquè és bo pel país”, ha demanat. Després de la seva intervenció, Antonio Silván, del PP, ha equiparat el discurs del senador socialista amb el de l’independentisme: “Escoltant-lo sento el relat del procés i em sembla que està parlant Puigdemont, quina síndrome d’Estocolm”.

ERC, Junts i el PSOE critiquen el filibusterisme del PP al Senat

Durant les seves intervencions, els independentistes i els socialistes també han qüestionat l’estratègia dilatòria que ha impulsat el PP a través del Senat, una cambra que controla amb majoria absoluta. D’entrada, Joan Queralt ha criticat la “manipulació patent” i “l’absència total de respecte” del Reglament del Senat i ha reprovat que el PP hagi utilitzat una “comissió trucada” i l’hagi convertit en una “paròdia” del que ha de ser una comissió. Pel senador republicà, el tràmit parlamentari ha sigut “surrealista” i un “sense sentit”. Per la seva banda, Josep Lluís Cleries ha criticat que els populars hagin fet servir els serveis tècnics-jurídics del Senat “a l’antull del seu partit i comprometent la neutralitat i professionalitat dels funcionaris de la cambra”. “Entendran que estem sentint vergonya aliena per aquesta manera filibustera i barroera d’actuar”, ha sostingut.

Finalment, des del PSOE, Antonio Magdaleno ha etzibat al PP que només ha aconseguit “fer perdre el temps” als senadors amb la seva “pantomima política i mediàtica” al Senat. I ha atacat l’estratègia dels populars: “El PP ha fracassat en la seva estratègia, no ha aconseguit amagar les seves greus responsabilitats polítiques en la major crisi constitucional i de convivència a Catalunya, no van fer res i avui som aquí per culpa seva”.

Compte enrere perquè l’amnistia arribi al BOE

Un cop la setmana que ve el ple del Senat validi el veto a l’amnistia, la llei farà el viatge de tornada al Congrés, que aixecarà la negativa del PP en el ple del 30 de maig, segons els càlculs de la Cambra Baixa. Després de la votació del Congrés, la llei estarà preparada per la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat i la seva entrada en vigor. La disposició final tercera del text estableix que l’amnistia entrarà en vigor “el mateix dia” que es publiqui al BOE, però en aquests casos no està estipulat quants dies han de passar entre la votació del Congrés i que el text aparegui negre sobre blanc al BOE.

Sigui com sigui, està previst que l’amnistia entri en vigor en plena campanya de les eleccions europees del 9 de juny, enmig de les negociacions per formar govern a Catalunya després del 12-M, pocs dies abans de la constitució del Parlament i quan falti menys d’un mes pel debat d’investidura, un moment en el qual Carles Puigdemont ja ha anunciat que tornarà a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!