La Comissió de Venècia avala "per complet" una llei d'Amnistia a l'Estat espanyol. Després que divendres de la setmana passada aquest òrgan consultiu del Consell d'Europa va presentar un estudi comparat de lleis d'amnistia a 54 països, avui ha donat llum verda a l'existència del nou text, segons han informat a ElNacional.cat fonts socialistes. Aquest aval s'ha conegut just en el moment en què el PSOE i Junts intenten tirar endavant la proposta després que el 30 de gener el partit de Carles Puigdemont va rebutjar el redactat que es va sotmetre a votació al Congrés.

La raó que avalaria aquesta llei és que "la reconciliació política és un objectiu polític legítim per a les amnisties" i que aquest objectiu apareix expressament citat no només a l'exposició de motius de la norma espanyola, sinó inclús en el seu títol, Per a la normalització institucional, política i social a Catalunya. La comissió assegura, sempre segons el govern espanyol, que l'amnistia en cap cas no afecta a la separació de poders, atès que "deixa en mans dels jutges l'amnistia dels actes concrets conforme a la llei".

Membres d'aquest òrgan consultiu del Consell d'Europa van visitar Espanya el 8 i 9 de febrer després que el Senat, a petició del PP, va encarregar un dictamen, i es van entrevistar amb representants dels partits i institucions.

Criteris necessaris

La conclusió de la Comissió seria que la proposició espanyola sobre l'amnistia compleix tots els criteris que imposa aquest organisme per avalar-ne la seva legalitat, és a dir, respecte al dret internacional, seguretat jurídica en definir clarament tant els actes amnistiats com les excepcions, i la tramitació que permeti debat i participació.

Igualment s'assenyala que s'han incorporat al text totes les recomanacions formulades per la Comissió, entre les quals, un dels punts més calents de la negociació, l'exclusió dels delictes de terrorisme, que ara ja no es fa dependre de l'existència de sentència ferma. Precisament, l'informe presentat divendres passat per aquest mateix òrgan destacava que cap país europeu exclou el terrorisme de les lleis d'amnistia.

Així mateix entre les recomanacions de la comissió incorporades es destaca també que el grup socialista ha deixat clar que els jutges no compareixeran a les comissions d'investigació -un altre dels punts en què encara es mantenen les diferències entre el PSOE i els partits independentistes-; que s'ha reforçat la connexió amb el procés independentista; i que tant al ple del Congrés com a la Comissió de Justícia s'ha fet un debat ampli als grups per fixar el seu posicionament.