La Comissió de Venècia ha reclamat a Espanya una reforma de la 'llei mordassa' pel seu "potencial repressiu". L'organització vinculada al Consell d'Europa ha demanat aquest dilluns que es revisin les altes penes que estableix la llei de seguretat ciutadana del 2015, així com les multes "excessives" que preveuen. "Les multes poden tenir un efecte dissuasiu en la llibertat d'expressió", apunta.

La Comissió de Venècia també insta el Congrés dels Diputats, que actualment estudia la reforma, a detallar millor els poders dels cossos policials i a "reforçar" els mecanismes de control de la seva acció. "Hi ha disposicions de caràcter indefinit que donen a la policia amplis poders, però que no indiquen en quines situacions es poden fer servir", critica.

D'altra banda, la Comissió de Venècia considera que la llei espanyola hauria de tolerar les manifestacions espontànies "tret que hi hagi un risc constatable de desordres substancials" i que, en cap cas, hauria de multar els organitzadors o promotors per no haver-les notificat. A més, demana més garanties d'un judici just per aquelles persones imputades amb la llei de seguretat ciutadana.

 

"La presumpció de la veracitat dels informes de la policia, l'aplicació immediata de dures multes i la manca de dret a l'assessorament jurídic debiliten la posició dels acusats respecte a l'Estat", avisa la Comissió de Venècia.

Cal recordar que tant el PSOE com Unidas Podemos van prometre derogar aquesta llei feta pel PP quan ambdues formacions estaven a l'oposició. Tot i que els socialistes són a la Moncloa des del 2018 i els podemites des de principis del 2020, la llei encara no ha estat ni derogada ni reformada.

La segona clatellada en 24 hores

Precisament, avui mateix l'Estat ja ha rebut un altre cop per part del mateix Consell d'Europa, a través de la seva comissària de Drets Humans, Dunja Mijatovic, que ha traslladat la seva preocupació per les "creixents condemnes" a presó a artistes i activistes els últims anys.

"Diverses disposicions del Codi Penal espanyol tenen un impacte negatiu, inclòs un efecte dissuasiu, en l'exercici de la llibertat d'expressió, un dret d'importància crucial per a un debat públic lliure i plural", diu la comissària en una carta al govern espanyol en què li reclama una reforma dels delictes d'injúries a la corona, enaltiment del terrorisme, ofenses religioses, discurs d'odi i difamació. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha replicat al CE que pretenen revisar-ho, però que encara estan estudiant la proposta de reforma.

La Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia és l'òrgan consultiu del Consell d'Europa que s'encarrega de les qüestions constitucionals. La seva funció és proporcionar assistència legal als estats membre i garantir que les seves estructures legals i institucionals estan en línia amb els estàndards de la UE. Per això, elabora informes a petició dels estats membre, el Consell d'Europa i organismes internacionals.

Està formada pels 47 estats membres que constitueixen el Consell d'Europa i 14 països més; els Estats Units, Israel, Mèxic, Perú, Xile, Brasil, Costa Rica, Algèria, Marroc, Tunísia, Kazakhstan, Kirguizistan, Corea i Kosovo.