Clatellada de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa a la reforma del Tribunal Constitucional de Mariano Rajoy. La Comissió ha assegurat avui que les esmenes a la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional presentades pel govern espanyol per defensar la reforma "no contradiuen les normes europees", però afegeix que Espanya "hauria de millorar-ne algunes d'elles", en referència a la capacitat de destituir un president autonòmic. En aquest sentit, la Comissió recomana a Espanya no atribuir al TC el poder d'inhabilitar un càrrec electe si no compleix les seves resolucions.
El text redactat per aquest organisme assegura que si un funcionari públic es nega a executar la sentència del Tribunal Constitucional, aquest "està violant els principis de l'estat de dret, la separació de poders i la cooperació lleial dels òrgans de l'Estat", i que, per tant, les mesures per assegurar-ne el compliment són "legítimes". Tot i això, la Comissió creu que no és el TC qui hauria de fer-ho. Això avalaria l'estratègia del govern espanyol de portar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant el TSJC i no davant del TC.
Segons l'opinió de la Comissió, aprovada ahir a Venècia i difosa avui parcialment, l'executiu de Rajoy "hauria de reconsiderar" el fet que el TC executi les seves pròpies sentències amb l'objectiu que aquesta cort es percebi "com un àrbitre neutral, com a jutge de les lleis". A més, li recorda que "no ha d'actuar d'ofici", sinó només a petició de les parts.
En aquest sentit, la resolució assegura que són altres òrgans de l'Estat els que han d'intervenir per defensar la Constitució i l'Alt Tribunal, però que això no hauria de fer-ho el mateix TC, per tal de garantir-ne la independència. "La divisió de les competències de l'adjudicació, per una banda, i de l'execució dels seus resultats, per l'altra, enforteix el sistema de pesos i contrapesos en el seu conjunt, i, al final, també la independència de la Cort Constitucional", assegura el text.
Aquest òrgan forma part del Consell d'Europa, i tot i que el seu veredicte no és vinculant, sí que recomana a Rajoy no continuar endavant amb aquesta reforma. Tot i això, assegura que "a falta d'uns estàndards europeus en aquest àmbit", no hi ha contradicció amb les normes europees.
La resolució de la Comissió de Venècia s'ha produit després que els governs català i basc van presentar recursos a la reforma del TC, que aquest va rebutjar, i després de les alegacions que l’executiu de Mariano Rajoy va fer arribar al Consell d'Europa, i a les quals ha tingut accés El Nacional, on defensava la darrera reforma de la llei del Tribunal Constitucional. La reforma contempla mesures coercitives en cas que es desobeeixin les sentències de l’alt tribunal, entre les que cita l’article 155 -on se suspendria l’autonomia de Catalunya- o l'article 116 -on es podria decretar l’estat d’excepció-. Fins a aquesta modificació, que va ser aprovada gràcies a la majoria absoluta del PP, el Tribunal Constitucional no tenia capacitat de sanció o d'inhabilitació.