L'empresari i comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama, ha demanat al jutge la seva llibertat perquè, considera, que és a la presó com un "instrument de pressió" perquè reveli informació sobre les seves activitats. Aldama ha presentat un recurs, al qual ha tingut accés El Mundo, on exposa que els arguments que van fer servir el jutge Santiago Pedraz i la Fiscalia Anticorrupció contra ell són "especialment imprecisos, febles i no poden ser tinguts com a indicis racionals per justificar una mesura tan costosa". El diari afegeix que el text apunta que el seu empresonament és per aconseguir que reveli "béns no identificats" per les indagacions judicials.

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va enviar la setmana passada a presó provisional, comunicada i sense fiança l'empresari Víctor de Aldama i el seu soci, Claudio Rivas, per la seva presumpta participació en un frau a la Hisenda pública de 182 milions d'euros al sector dels hidrocarburs. En una interlocutòria, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 5 accedia al que sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció i, a més, atribuïa a tots dos detinguts delictes contra la Hisenda Pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. 

"Labors d'intermediació"

Al recurs interposat ara, Aldama admet haver efectuat "labors d'intermediació" per a les empreses de combustibles investigades i, tot i que incideix en el fet que es va limitar a aconseguir clients, apunta que "va tributar oportunament a Hisenda". Segons el comissionista, que ja va ser detingut el mes de febrer passat pel Jutjat d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional que investiga el cas Koldo, és fals que hagi "codirigit" la referida empresa de combustibles, i precisa que no tindria sentit que hagués facturat "amb llum i taquígrafs" a aquesta entitat i alhora hagués decidit "amagar-se amb testaferros" per controlar el grup empresarial. "No té sentit", emfatitza. Per tot això, els arguments contra ell són "arbitraris, en el sentit de mancances de suport objectiu, i s'allunyen de la realitat".

Aldama explica que, si bé existeix un poder general que li va atorgar Claudio Rivas el 21 de novembre del 2022 sobre l'estructura Still Growing, S.L., matriu del conglomerat d'hidrocarburs, aquest poder "va ser atorgat per a la gestió de negocis immobiliaris aliens al sector d'hidrocarburs". Afegeix que, "en cap cas", es tractava "d'un poder de gestió sobre l'estructura empresarial". El que no nega Aldama és la relació amb Claudio Rivas, que admet que és el seu soci en alguns negocis immobiliaris però que no tenen res a veure amb "el sector d'hidrocarburs".

La defensa d'Aldama, dirigida per José Antonio Choclán, conclou que el seu client està sent víctima d'una "presó acordada com a instrumental per fer una investigació merament prospectiva, cosa que converteix la presó en una mesura constitucionalment il·legítima" i ressalta la contradicció que suposa que romanguin en llibertat "les persones que ostenten poders d'administració i gestió a les societats implicades".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!