El comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra ha arxivat una petició de defensa d'immunitat de Carles Puigdemont, que va enviar l'any 2020. La sol·licitud feia referència a un article d'El Mundo on s'informava que el president a l'exili era investigat amb escoltes telefòniques per l'Audiència Nacional, de manera que Puigdemont apuntava que s'estava vulnerant la seva immunitat i va demanar una petició d'empara. Ha sigut aquest dimecres quan l'eurodiputat de Ciutadans i president de la comissió, Adrián Vázquez, ha informat que el comitè l'ha arxivat perquè finalment es va comprovar que l'eurodiputat de Junts no figurava a la llista de persones investigades.
La comissió s'ha dirigit a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, explicant-li que l'Audiència Nacional va informar Vázquez al març que un jutge de Madrid li havia notificat "que no existia cap procés judicial en curs" al jutjat on Puigdemont era investigat. "Com que sembla que la petició del senyor Puigdemont de defensar la seva immunitat no té fonament, el 19 de setembre del 2023, la comissió va decidir suspendre el procediment, que ja no té cap justificació. Per tant, es tancarà l'expedient i li preguem que es procedeixi amb el pertinent anunci al ple", afegeix la carta a Metsola.
Escoltes de l'Audiència Nacional a Puigdemont?
Cal remuntar-se a l'agost del 2020, quan El Mundo va publicar un article on assegurava que l'Audiència Nacional mantenia una investigació contra Puigdemont i la seva xarxa de col·laboradors —tot i que la peça en qüestió no especificava del tot si Puigdemont formava part de la llista d'investigats, segons el comitè presidit per Vázquez. Dies més tard, el 10 de setembre del 2020, el president a l'exili va traslladar una petició perquè l'aleshores president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, defensés la seva immunitat. La sol·licitud va ser anunciada en la sessió plenària del 14 de setembre i va ser traslladada a la comissió d'Afers Jurídics.
Després de debatre el cas, el comitè va traslladar una consulta a l'Audiència Nacional per preguntar si Puigdemont havia estat investigat mitjançant escoltes telefòniques. La resposta va arribar el passat 27 de març, tot assegurant que l'eurodiputat de Junts no figurava entre les persones a les quals es feia un seguiment. És així que els membres de la comissió d'Afers Jurídics es van reunir el passat 19 de setembre i van arribar a la conclusió que la sol·licitud de Puigdemont "no gaudia de fonaments", de manera que van optar per arxivar-la. Vázquez ha valorat positivament que l'Eurocambra "freni una vegada més els intents de l'expresident català d'utilitzar les institucions europees per abocar mentides sobre Espanya i intoxicar-se".