El Comitè Olímpic Internacional (COI) amenaçava Espanya aquest dimarts instant-la a reconèixer Kosovo si vol seguir acollint esdeveniments esportius. Sembla que aquest toc d'atenció ha afectat al Comitè Olímpic Espanyol (COE) que ara pressiona perquè es reconegui Kosovo.
Aquest dimarts, el COI demanava que es donin garanties que Kosovo podrà competir sense discriminació després que Espanya hagi prohibit que participi sota la seva pròpia bandera en els Campionats del Món de Karate que s'han celebrat a Madrid.
Alejandro Blanco, el president del COE, va témer en roda de premsa que si des d'Espanya es continua posant traves als kosovars "tindrem tot el moviment olímpic al damunt". En la mateixa línia, va indicar que cal trobar "un punt mig" que permeti la participació d'aquests esportistes però "sense tocar la idea que té el govern espanyol".
Més tard, en declaracions a RAC1, Blanco afirmava que “Espanya és l’únic país del món que posa pals a les rodes als atletes de Kosovo i això s’ha d’acabar”. Després de l'amenaça del COI, el COE no vol arriscar-se a perdre la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus - Barcelona del 2030.
El president del COE matisava a la ràdio que "al comitè olímpic de Kosovo el reconeixen els 205 comitès olímpics del món" tot i que alguns països "no reconeixen Kosovo com a estat però a l’hora de competir els esportistes estan acceptats a tot el món".
El Govern, contundent
Al Govern de Catalunya la postura també és molt clara. Elsa Artadi, consllera de Presidència i portaveu de la Generalitat, va assegurar aquest dimarts que "el Govern central ha de complir la Carta Olímpica i reconèixer a Kosovo", i va fegir que "l’advertència del COI expressa que l’anomalia és Espanya i no Kosovo, perquè Espanya és l’únic estat que no ha resolt la situació dels esportistes d'aquest país".