El dimarts 21 de març serà un dia carregat al Congrés dels Diputats. El comitè Pegasus que visita Madrid la setmana que ve anirà a la cambra baixa el mateix dia que s’està debatent la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. Segons l’agenda provisional que ha enviat la missió aquest divendres, els nou eurodiputats es reuniran dimarts al migdia amb la Comissió de Defensa i Secrets Oficials, que està presidida pel Partit Popular. Al matí del dimarts, segons consta a l’agenda, està prevista "en principi" una trobada amb ministres o secretaris d’Estat del govern espanyol encara que no estan confirmats ni el lloc ni els interlocutors que hi enviarà la Moncloa.
El comitè europeu també es trobarà amb el director de l’àrea de Seguretat i Justícia del Defensor del Poble, Andrés Jiménez. Després de la visita al Congrés, també està confirmada la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, encara que falta concretar si hi assistirà el regidor d’Esquerra a Barcelona i exeurodiputat, Ernest Maragall, que també és victima de l'espionatge. L'agenda encara no està tancada definitivament i fonts parlamentàries confien que es faci en les pròximes hores.
Dilluns: entitats, la comissió catalana i periodistes
Tot i ser festiu, els nous parlamentaris europeus també tindran activitat a partir del migdia. El primer que faran és fer una trobada amb entitats civils, que són Amnistia Internacional a través de la portaveu Virginia Álvarez tot i que estan pendents de Human Rights Spain i la Fundación Civismo. Just després hi haurà el cara a cara amb els seus homòlegs catalans, de la comissió del Catalangate al Parlament de Catalunya. La delegació catalana estarà encapçalada per Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet (Junts per Catalunya) i Montserrat Vinyets (CUP) —que precisament són els qui formen part de la mesa de la comissió del CatalanGate— i també els diputats Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (Junts), Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Silvano (comuns). Per acabar la primera jornada, es farà la reunió amb tres periodistes de mitjans estatals: Miguel González (El País), Juanma Lamet (El Mundo) i Javier Chicote (ABC). Tot es farà a la seu de l'Oficina del Parlament Europeu, ubicada al passeig de la Castellana de Madrid.
El govern espanyol nega el boicot que denuncia l’independentisme
La Moncloa, que encara no ha confirmat qui rebrà la delegació, rebat a l’independentisme que no està boicotejant la missió del comitè Pegasus, tal com sostenen ERC, Junts i la CUP. Segons van explicar aquest dijous fonts de La Moncloa a ElNacional, el cas d’espionatge massiu se circumscriu a una “qüestió judicial” i “no política”. D’aquesta manera l’executiu espanyol insisteix en presentar-se com a víctima de les intromissions. “Estem parlant d’un cas on el govern és part afectada: recordem que es va detectar aquest programa als telèfons del President i de diversos ministres”, fent referència a l’espionatge dels mòbils de Pedro Sánchez i dels ministres de l’Interior, Defensa i Agricultura: Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles i Luis Planas”, asseguren les mateixes fonts. De fet, La Moncloa treu pit d’haver enviat el robatori d’informació als tribunals. “Hi ha màxima col·laboració amb la justícia i s’ha portat tota la informació que ha demanat l’Audiència Nacional”.
L’independentisme té la mosca al nas perquè assegura que el govern espanyol està torpedinant l’èxit de la missió, que arriba dilluns 20 de març a Madrid. Esquerra, Junts i la CUP mantenen que La Moncloa s’està espulsant les puces defugint les compareixences sol·licitades de Pedro Sánchez i alguns ministres i acusen la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de fer coincidir la visita dels eurodiputats amb la moció de censura de Vox dimarts de la setmana que ve.
En un carta enviada conjuntament aquest dijous, els tres partits al costat d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van denunciar el “bloqueig” que, al seu parer, està patint el comitè per part de les autoritats espanyoles. Van remetre la missiva al president del comitè, Jeroen Lenaers, i a la ponent, Sophie In'T Veld, a qui van reclamar que es mantingui el viatge a Espanya "per protegir els nostres drets com a víctimes i com a ciutadans europeus" i els demana que s'incloguin més víctimes del Catalangate en l'agenda de reunions. En aquest sentit, els partits i entitats també proposen que el comitè es desdigui i s'animi també a visitar Barcelona, que no és als plans del grup de treball.