La Universitat Complutense de Madrid (UCM) ha oficialitzat la no-renovació de la càtedra que codirigeix Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons han confirmat a Europa Press fonts relacionades amb l'esmentat màster. Així li ho ha comunicat la universitat aquest mateix dimecres a les dues entitats que patrocinaven la càtedra, Reale Seguros i Fundació La Caixa, sense endinsar-se en els motius. El conveni amb el qual es va crear la càtedra extraordinària per a la Transformació Social Competitiva, firmat el 30 d'octubre de 2020, tenia una vigència de quatre anys, per la qual cosa tret de renovació expirava el mes vinent, i finalment no s'ha renovat.

La no-renovació del màster ja s'intuïa el juny, quan fonts de la institució acadèmica van apuntar que la titulació no continuaria perquè la mateixa Begoña Gómez no havia sol·licitat la renovació. Els títols propis que imparteix la universitat han de ser avaluats al final de cada curs com a requisit previ per a la seva continuïtat, la qual cosa no s'ha produït en aquest cas, segons van avançar ja llavors en declaracions a EFE des de la universitat. Tres edicions després d'iniciar-se, finalitza així el màster de 'Transformació Social Competitiva', que codirigia el professor de l'UCM José Manuel Ruano i que funcionava amb finançament privat.

Tot es produeix en el context de la investigació que duu a terme el titular del Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, contra Begoña Gómez, arran de la denúncia del grup ultradretà Manos Limpias, per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció dels negocis; contra el rector de la universitat madrilenya, Joaquín Goyache; i contra l'empresari Juan Carlos Barrabés. Precisament, un dels fets que s'investiga és si hi va haver tracte de favor en la creació de l'esmentada càtedra i en la decisió de situar com a codirectora Gómez. Gómez, que defensa la seva innocència, es va negar a declarar i va posar una querella contra el jutge per prevaricació; com també ho va fer el seu marit, el president Pedro Sánchez.

La Fiscalia admet la investigació al jutge Peinado per "prevaricació"

La notícia es coneix el mateix dia que la Fiscalia de Madrid ha donat suport que s'investigui per presumpta prevaricació al jutge Peinado, com va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat, a l'entendre que no es pot descartar a priori que incorregués en delicte en dictar una resolució "arbitrària i injusta". En un escrit dirigit al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), la Fiscalia considera que és procedent l'admissió a tràmit de la querella i de la seva posterior ampliació, en interpretar que el jutge Juan Carlos Peinado va poder incórrer en prevaricació en citar el president del govern espanyol com a testimoni el passat 30 de juliol. La querella demanava que s'investigui al magistrat en considerar que va dictar "a posta" diverses resolucions "injustes" i contràries al disposat en la norma, ja que atenien "conviccions pròpies".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!