Un dels socis del Pacte del Botànic, la coalició de Compromís, s’ha abraonat aquest dimarts contra l’acord segellat pel PP i Vox al País Valencià, que convertirà Carlos Mazón en el pròxim president de la Generalitat valenciana, en substitució del socialista Ximo Puig. El candidat Joan Baldoví ha assegurat que l’entesa, no només “serà altament perjudicial per a la immensa majoria dels valencians”, sinó que “només se n’alegraran les elits que sempre s’han beneficiat de les polítiques de la dreta i l’extrema dreta”.

Després de confirmar-se la noticia, Baldoví ha carregat contra el futur president valencià, a qui ha acusat de “començar mentint” i “faltant a la seva pròpia veritat”. “Va dir que volia governar en solitari i ha acabat forjant un pacte amb Vox”, s’ha queixat l’exdiputat al Congrés dels Diputats, que ha opinat que, al seu entendre, el principi d’acord “s’oblida del finançament”. “És un punt fonamental per nodrir les polítiques sanitàries, econòmiques i de serveis socials”.

Tot seguit, Compromís ha demonitzat l’aliança amb l’extrema dreta, “un partit que no creu en la violència contra les dones” i “que deixa gran part de la societat valenciana fora”. “Dimarts i 13 i Mazón comença amb mal peu”. En aquesta línia, Baldoví considera que “el PP té més cara que esquena” perquè, segons diu, “és capaç de pactar amb un partit que ha portat un mal tractador contra les dones de cap de llista”, en referència a la condemna per violència masclista que té al currículum el líder de Vox, Carlos Flores, que anirà de número 1 a les eleccions generals, com a resposta al veto imposat per la cúpula del PP.

En la compareixença d’aquest dimarts, Mazón s’ha resistit a detallar com s’organitzarà el govern que ell encapçalarà. Per Baldoví, el PP i Vox “ja s’han repartit el pollastre”. “Segur que ja saben quines conselleries tindrà l’extrema dreta. La presidència de les Corts Valencianes ja se la queda Vox”. En aquest aspecte Mazón no ha explicat com quedarà el repartiment de conselleries amb l’argument que es vol “centrar en el què farem i el com ho farem”. “L’últim són les cadires i els repartiments”, ha afirmat Mazón per explicar que les delegacions de tots dos partits posaran ara el focus en desenvolupar l’acord programàtic a partir dels cinc eixos que han acordat aquest migdia.

 

Yolanda Díaz: “Mal dia per a la democràcia valenciana”

Compromís forma part de la gran coalició que ha teixit Yolanda Díaz en el marc de la candidatura de Sumar. L’encara vicepresidenta tercera del govern espanyol també s’ha indignat amb l’acord PP-Vox per dirigir el Consell de la Generalitat valenciana i ha escrit a Twitter que “avui és un mal dia per a la democràcia valenciana i del conjunt del nostre país”. “L’acord PP-Vox no servirà perquè la ciutadania visqui millor. Només portarà desordre, soroll i retallades de drets de la gent i, en especial, de les dones”, ha sentenciat a les xarxes socials.