La segona volta de les negociacions per tancar els suports per a la investidura de Pere Aragonès i la construcció d'un nou govern ja està en marxa. ERC ha tornat a començar per la CUP. Les dues formacions s'han trobat aquest matí amb la demanda dels anticapitalistes per refer de dalt a baix el model d'ordre públic de Catalunya. 

De la cita n'ha sortit el compromís de totes dues parts per abordar un pla de xoc que permeti un "canvi profund" en l'àmbit dels cossos i forces de seguretat. Les converses per fer Govern s'han vist esquitxades de ple per la revolta d'aquests dies als carrers de Barcelona i altres ciutats catalanes. Els anticapitalistes consideren que és imprescindible dissoldre la Brimo, l'àrea específica d'antidisturbis a qui acusen d'abús policial. Sobre l'existència d'aquesta unitat, el vicepresident Aragonès va assenyalar aquest dilluns que encara que es puguin introduir canvis, és important que el Cos de Mossos d'Esquadra disposi d'agents especialitzats per fer front a alteracions de l'ordre públic com les que s'han produït les últimes nits. 

Aquest matí, la CUP i els comuns han coincidit en la necessitat de pressionar perquè a Catalunya es prohibeixin els projectils de foam, com ja es va fer anys enrere amb les pilotes de goma. Sigui com sigui, a Esquerra Republicana són partidaris que aquest debat s'abordi de manera serena, en el marc de la nova legislatura i amb una comissió parlamentària específica. 

Pacte Nacional Antifeixista

Més enllà de la seguretat, els dos partits han acordat un canvi de dinàmiques en relació amb la passada legislatura, tant en el que té a veure amb el camí cap a la República com en les polítiques socials. En aquest sentit, s'ha començat a avançar en les mesures que el nou executiu haurà de prendre de manera imminent per pal·liar els efectes de la crisi. 

Així mateix, i segons ha anunciat la CUP, s'ha pactat amb ERC l'impuls d'un Pacte Nacional Antifeixista, que té com a objectiu traçar un cordó sanitari a Vox, que ha entrat com a quarta força a la cambra catalana, amb 11 diputats. 

Aquest dimecres, els cupaires enceten un seguit d'assemblees territorials per debatre sobre quin paper ha de tenir el partit en la nova legislatura, ara que les urnes els han premiat amb 9 escons. Una de les opcions que es plantegen és la possibilitat de lluitar per la presidència del Parlament.