El degoteig d'informació sobre el cas que envolta Begoña Gómez, esposa del president del govern espanyol, no s'atura. La investigació de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil encarregada pel jutge Juan Carlos Peinado ha revelat que els gairebé 20,2 milions d'euros en adjudicacions públiques que l'empresa Innova Next SLU, propietat de Juan Carlos Barrabés —empresari recomanat per Begoña Gómez—, va rebre durant el 2021 i 2022 es van produir en dos exercicis en els quals la companyia tenia en els seus comptes "saldos de dubtosa cobrabilitat" de més d'un milió d'euros. Segons detalla l'auditoria dels agents, Barrabés tenia dues societats en el mateix grup: StepOne Ventures SLU i Prismchain SLU. Hi havia dubtes que Innova Next SLU pogués cobrar aquests fons, ja que StepOne Ventures SLU presentava "perdudes recurrents en els últims exercicis i té un patrimoni net negatiu" raó per la qual "hauria de reconèixer la pèrdua d'aquests crèdits". La mateixa situació es donava a l'altra companyia de Barrabés que el 2022 va presentar pèrdues i tenia un patrimoni net negatiu. Segons l'auditoria, existeixen dubtes "sobre la recuperabilitat d'aquests saldos".

Adjudicacions públiques

Del total de més de 20 milions públics, 10,6 procedien de Red.es, seu a la qual es van personar els agents de l'UCO aquest dimecres per recollir informació en correus electrònics i discs durs sobre els contractes vinculats amb Begoña Gómez. L'informe de l'UCO ha localitzat un total de 99 expedients de contractació adjudicats a aquestes societats, per un import conjunt que ascendeix a 24.923.443 euros (sense IVA). 

Segons específica l'informe de la policia les adjudicacions es concentren principalment en dues societats: Barrabés Ski Muntanya SLU, amb 65 contractes per un import d'1.824.834 euros i que representa el 7,3% del total, i Innova Next SLU, amb 28 contractes per un import conjunt de 22.857.805 euros, que reuneix el 91,7% del total adjudicat. L'informe diferencia dues línies de negoci de l'empresari recomanat per Begoña Gómez: l'esportiva i la de noves tecnologies i transformació digital. En la primera relacionada amb la venda de material de muntanya hi ha contractació molt variable, des d'Ajuntaments, com el de Sòria i el de Madrid, l'exèrcit, o la Confederació Hidrogràfica del Tajo, així com diferents consorcis de bombers i comunitats autònomes. Mentre que en la segona companyia, amb 34 contractes que van suposar 23.098.609 euros. L'UCO detalla que els contractes són amb administracions públiques, però destaquen que l'import principal es concentra en cinc d'elles, amb Red.es al capdavant (10,6 milions d'euros), Ajuntament de Madrid (3,9 milions), Consell Superior d'Esports (3,04 milions), Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (1,7 milions) i Entitat Pública Empresarial Renfe (1,6 milions).

La possible ajuda de Begoña Gómez

L'informe de l'UCO també assenyala que Red.es no ha adjudicat altres contractes diferents dels investigats "ni prèvia, ni posteriorment, ni a Innova Next ni a cap altra empresa de les vinculades a Juan Carlos Barrabés". Abans de la recomanació de Begoña Gómez l'empresa de Barrabés mai havia rebut una subvenció. Els agents destaquen "notablement" la dada perquè el gruix dels diners va ser de Red.es. La Guàrdia Civil ha destacat que de tots els diners rebuts per Innova Next, més del 50% ve específicament de Red.es (10,6 milions d'euros dels 19,3 totals). Precisament per aquesta raó està al centre de la investigació i el jutge Peinado ha citat a declarar diversos testimonis per esclarir els fets. 

L'informe policial destaca que els expedients d'adjudicació es van tramitar de forma paral·lela i els van signar les mateixes persones. "Els tres expedients que se li van adjudicar, malgrat adjudicar-se en dates que disten d'uns cinc mesos (18 de març de 2021, 30 de juliol de 2021 i 2 d'agost de 2021) van tenir una tramitació paral·lela", reflecteixen. "Tots presenten similituds quant a la tramitació", apunten. Segons assenyala El Independiente, els dos expedients van estar signats per David Cierco, l'aleshores director general de l'entitat pública, que va ser nomenat el juliol del 2018 amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, i va deixar el càrrec poc després dels expedients. 

Tots els expedients van ser signats pel llavors director general de l'entitat pública, David Cierco, que va ser nomenat el juliol de 2018 amb Pedro Sánchez nouvingut a La Moncloa. L'UCO destaca que posteriorment a aquests expedients va abandonar el càrrec.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!