La comunitat xilena de Barcelona ha recordat aquest Onze de Setembre la mort l'any 1973 a mans de la dictadura de Pinochet del president xilè Salvador Allende. Com cada any, l'homenatge s'ha fet a la plaça que duu el seu nom al barri del Carmel, on també s'ha recordat el 85è aniversari del viatge del Winnipeg, el vaixell que el poeta Pablo Neruda va organitzar per traslladar de França a Xile 2.200 persones refugiades espanyoles que malvivien en camps de concentració durant la Guerra Civil. Entre les autoritats assistents a l'acte, hi havia l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, acompanyats d'altres dirigents del PSC, ERC i Comuns. Entre els assistents, també hi era Eulogio Dávalos, músic i guitarrista xilè que va fugir de la dictadura de Pinochet i que és president honorífic del Centre Salvador Allende a Barcelona.

En el discurs d'homenatge a Allende, a càrrec de la periodista i escriptora Sílvia Tarragona, s'ha volgut valorar el sentiment d'agermanament entre el poble xilè i català, remarcant la valentia i solidaritat del poeta Pablo Neruda que va posar en marxa el viatge del Winnipeg. Neruda, que havia sigut cònsol de Xile a Barcelona, va liderar aquesta travessia que va durar trenta dies fins a arribar al port de Valparaíso, on les autoritats xilenes van rebre els refugiats espanyols que fugien de França. Entre els xilens que van acollir amb els braços oberts els refugiats, s'hi trobava un jove metge, Salvador Allende, que s'acabaria convertint en una figura que canviaria la història del país. Allende, acabaria el seu projecte polític i vital l'11 de setembre de 1974, durant el cop estat militar del dictador Pinochet, que suposaria la seva mort i el començament d'un període fosc a Xile que va durar prop de dues dècades.

vaixell winnipeg
Recreació Vaixell Winnipeg amb refugiats de la Guerra Civil. Foto: ACN

Sobre l'acollida dels refugiats, la periodista ha assegurat que hi podem trobar "paral·lelismes" amb els moments actuals, referint-se tot al debat que hi ha al voltant de la immigració i les persones nouvingudes. Tarragona ha apel·lat a la solidaritat del poble català i ha alertat del perill dels discursos xenòfobs i totalitaristes. També ha demanat a la classe política i als mitjans més implicació per frenar-ho. Durant l'acte s'ha fet un minut de silenci en record de les víctimes i represaliades, on s'han escoltat les últimes paraules del president xilè, acabant amb l'ofrena floral institucional al seu bust. L'himne de Xile, Els Segadors, així com la cançó 'Venceremos' i la traca dels Trabucaires d'en Perot Rocaguinarda i els components de Foc, han tancat l'homenatge.