ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Els comuns, en la línia d'Unides Podem. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha reafirmat avui l'aposta dels liles a favor del diàleg i la diplomàcia per tal de solucionar el conflicte obert entre Rússia i Ucraïna. I ho ha fet precisament quan la tensió en el si de l'Executiu espanyol s'ha incrementat en els darrers dies per les discrepàncies entre els socis de govern, PSOE i Unides Podem. Així, mentre que els socialistes s'han sumat a altres països europeus enviant armes i tropes a la frontera amb Rússia, algunes veus dintre dels liles han criticat aquesta direcció. Joan Mena no s'hi ha volgut sumar amb gaire contundència, però sí que ha demanat "esgotar" la via diplomàtica entre Europa i Vladímir Putin per tal d'arribar a una resolució pacífica del conflicte.
"El més important és veure com podem contribuir a la via diplomàtica", ha dit. En aquest sentit, ha reivindicat el rol del president francès, Emmanuel Macron, que ha apostat repetidament per aquesta via de diàleg amb el president rus, tot i que fins ara amb poc èxit. A més, ha recordat als socialistes que un dels compromisos de l'executiu compartit és aprofundir en el diàleg per "arribar a la pau i un alto el foc que no acabi amb més morts d'innocents". Però, tot i les discrepàncies en el Govern espanyol, ha assegurat que la coalició "no està en risc", i ha afirmat que aquesta és una situació que voldrien propiciar la dreta i l'extrema dreta. "Des del nostre espai no col·laborarem en l'estratègia del PP i de Vox", ha avisat.
El PSOE, partit de la guerra
Les paraules del portaveu dels comuns arriben en un moment de tensió entre els dos socis del Govern central. Ahir, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va deixar palesa la distància entre els partits titllant de "partits de la guerra" aquells que donen suport a l'enviament d'armes a Ucraïna, en clara al·lusió al PSOE. De fet, va remarcar que no s'està fent tot el possible: "Què fan dues delegacions, una ucraïnesa i una altra russa, negociant sols sense supervisió de Nacions Unides i sense supervisió de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa) que permeti treure la gent d'Ucraïna? No hi ha dret al fet que els interessos econòmics que hi ha darrere de les guerres no deixin treballar la diplomàcia". La secretària general de Podem també va subratllar que Ucraïna està vivint "una invasió criminal injustificada i injustificable" i, per això, és "urgent fer alguna cosa". "Els partits de la guerra et diuen que enviem armes. Encara que tinguem poders polítics en contra, cal apostar-ho tot per la diplomàcia, per la pau", va dir.
En la mateixa línia va pronunciar-se la ministra d'Igualtat i secretària d'acció de govern de Podem, Irene Montero, que va donar suport al clam de Belarra en defensa de la pau, "en l'únic moment en què és possible, que és a la guerra". Montero va subratllar que l'"única manera efectiva i real de parar els peus a Putin i d'ajudar el poble ucraïnès és defensar la diplomàcia de precisió, l'altíssima política, com deia l'expresident Rodríguez Zapatero". La ministra ha apostat per la negociació i l'observació internacional d'aquest diàleg que s'està produint entre els enviats del govern rus i l'ucraïnès i ha exigit "protecció" a aquestes negociacions perquè l'alto el foc sigui immediat.
Sánchez: "Ha sobrat agressió de l'enemic"
En l'altra cara de la moneda hi ha el PSOE, que també ha mogut fitxa. Ahir, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assenyalar que en la guerra d'Ucraïna no ha faltat diplomàcia, sinó que ha "sobrat agressió" per part de Putin. En aquest sentit, Sánchez va qualificar d'"injusta i innecessària" la guerra i va reivindicar el paper d'Europa en el conflicte a Ucraïna. "Mentre s'estava dialogant, l'agressor preparava la seva agressió. Mentre tots ens esforçàvem a evitar el conflicte, l'agressor ocultava cínicament els seus plans", va lamentar el president espanyol. Sánchez va advertir que la crisi de la guerra a Ucraïna serà "llarga" i va assenyalar que afectarà l'economia, a més de "deixar marcada" una generació. "Tot i això, estic convençut que Europa prevaldrà", va concloure.
Avís al Govern català
Joan Mena també ha aprofitat la roda de premsa d'aquest dilluns per a fer un altre clam relacionat amb la guerra entre Rússia i Ucraïna, però dirigit, aquest cop, al Govern català. Així, ha instat el president Pere Aragonès a preparar i comunicar un pla que tingui per objectiu protegir la ciutadania i l'economia "davant de les conseqüències que pugui tenir la guerra a Catalunya". En aquesta línia, ha recordat que el conflicte pot contribuir al desabastiment de blat i cereals arreu d'Europa, mentre que també afectarà el turisme a Catalunya per la importància del mercat rus, i ha incidit en l'"excessiva dependència energètica" del gas rus.