A punt de començar la campanya per a les eleccions generals 2023, la candidatura de Sumar En Comú Podem s’ha fixat dos objectius clars, quedar segons a Catalunya i retenir els diputats de Girona i Tarragona, que poden esdevenir claus per aconseguir que Sumar i la seva candidata estatal, Yolanda Díaz, puguin entrar a formar part del proper govern espanyol. Cal tenir present que el 2019 En Comú Podem va quedar com a quarta força catalana amb set escons —cinc a Barcelona, un a Girona i un altre a Tarragona—, però quatre anys més tard, i confiats en l’embranzida de Sumar, consideren que tenen oportunitats per disputar la segona plaça a Junts o fins i tot al PP, en una hipòtesi que donaria la victòria al PSC-PSOE i mals resultats a ERC.

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

En aquest sentit, el plantejament de la campanya tindrà un marcat to presidencialista, ja que En Comú Podem està a la completa disposició de Sumar i de Yolanda Díaz, i una important presència a les demarcacions de Girona i Tarragona, on fa quatre anys van aconseguir els últims escons en joc i aspiren a repetir el resultat. També hi haurà actes a Lleida, tot i que amb només quatre diputats en disputa és difícil aconseguir representació. Pel que fa a Barcelona, la campanya electoral se centrarà en la capital i en l’àrea metropolitana, amb actes ja confirmats a Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat, que és on es farà l’acte central. 

Colau i Díaz, presents en campanya

Així mateix, els comuns comptaran amb la presència dels principals actius de la formació i de Sumar, l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la candidata a la presidència del govern espanyol, Yolanda Díaz. Després que totes dues obrin la campanya a la Corunya, s’espera que participin al costat de la cap de llista per Barcelona, Aina Vidal, en actes a Catalunya. A falta de més concreció, Colau ho farà segur el diumenge, 9 de juliol, a Barcelona, mentre que Díaz serà a Catalunya el 20 de juliol, jornada en què, amb tota probabilitat, participarà en dos actes, un al matí a Girona i l’altre, ja a la tarda, a l’Hospitalet de Llobregat. També es preveu la participació en actes de campanya de la secretaria general de Podemos, Ione Belarra.

Mig milió de pressupost

Segons ha informat el mateix partit, el pressupost estimat per a la campanya de la confluència Sumar - En Comú Podem és d’uns 260.000 euros per despeses ordinàries i 240.000 euros per despeses d’enviament de propaganda electoral. Com ja van fer en la campanya de les municipals, els comuns evitaran els crèdits bancaris i assumiran les despeses amb recursos estalviats durant el mandat, donacions i microcrèdits.