El cas dels abusos d'Íñigo Errejon ha provocat un daltabaix a la política espanyola, especialment dins l'espai de Sumar (del qual n'era portaveu al Congrés fins dijous) i, per tant, també, dins dels comuns. Aquest dilluns, el seu portaveu, Joan Mena, ha expressat la condemna més "absoluta i sense excepcions" a aquests casos que afecten de ple a qui en els darrers anys havia estat un referent dins l'espai de l'esquerra espanyola. Mentre a Madrid Podemos assegurava que Sumar sabia dels abusos d'Errejón, perquè ells mateixos ho havien traslladat a Yolanda Díaz, des de Barcelona Mena ha assegurat que els comuns desconeixien els casos i les denúncies: "No en teníem cap coneixement com a partit, si l'haguéssim tingut ho hauríem traslladat a Sumar", ha apuntat el portaveu.

Aquesta versió de Mena contrasta amb el que va expressar divendres Aída Nízar, hores després que esclatés l'escàndol: "Fa 8 o 9 anys, quan vivia a Barcelona i treballava amb tant èxit a la televisió, vaig conèixer aquest infame subjecte Íñigo Errejón en un acte polític, on també estava present la política Ada Colau, qui sap perfectament la veritat sobre aquest ésser infame". "Que li preguntin a ella i a tantes dones del seu partit", assegurava a les xarxes, incriminant directament a l'exalcaldessa de Barcelona i coordinadora nacional dels comuns fins a aquest novembre, quan deixarà el càrrec. La presentadora també assenyalava a Pablo Iglesias, assegurant que qui havia fundat Podemos amb Errejón, havia rebut "múltiples denúncies de dones valentes que, lamentablement, van ser ignorades". 

Suport i resposta contundent 

Mena també ha volgut oferir acompanyament a les víctimes d'Errejón, sempre que aquestes el desitgin, alhora que ha exigit una "resposta compromesa a aquests atacs i sense revictimitzar les persones afectades", sigui qui sigui l'agressor. "Volem demanar disculpes per no haver-ho sabut abordar-ho millor", ha lamentat el portaveu dels comuns, que ha recordat que Errejón no tenia vincles amb el seu partit però si que formaven part del mateix espai polític. "Aquest cas ens recorda la importància d'actuar i promoure la cultura de la prevenció, que inclou formació, protocols i mecanismes clars per identificar i actuar davant qualsevol conducta". En roda de premsa posterior a l'escàndol, els de Yolanda Díaz es van espolsar les culpes pel cas i van anunciar que obligarien els seus membres a fer cursets per evitar aquesta mena de situacions. Segons Mena, el protocol de bon tracte que tenen els comuns, que es va elaborar el 2021 i s'ha anat actualitzant, s'ha hagut d'activar en determinades ocasions, però que, per garantir la privacitat de la víctima, només ella pot decidir si es fa públic o no. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!