Els comuns han enviat aquest dimecres un avís negatiu sobre la negociació dels pressupostos 2023 amb el Govern. Després de celebrar una nova reunió per parlar dels comptes del 2023, la formació ha fet públic un comunicat advertint que la negociació “no avança”. La trobada ha estat llarga, asseguren, però, així i tot, els comuns constaten que malgrat que s’hagin “acostat posicions en alguns eixos” no s’està avançant “suficientment” en d’altres.
Els comuns van avançar el novembre passat els set punts bàsics que defensen en la negociació actual: un escut social de 1.000 milions d'euros contra la crisi econòmica i inflacionària, avançar en la sobirania energètica, fer possible l'accés a l'habitatge, convertir Catalunya en "un país de trens", protegir la sanitat pública i l'educació pública, i assolir una solidaritat fiscal.
Entre altres mesures concretes, els de Jéssica Albiach volen incrementar l'impost de patrimoni i incorporar-ne per als grans vaixells i les activitats econòmiques que generen gasos d'efecte hivernacle. També reclamen avenços en la reducció del temps d'espera als centres sanitaris, crear unitats antidesnonaments en col·laboració amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants, recuperar els 32.800 pisos buits en mans de la banca i fons voltors, ampliar en 5.000 el parc d'habitatges públics, erradicar el sensellarisme, incorporar serveis d'alta velocitat entre Barcelona i altres ciutats de la regió, i implantar plaques solars a llars vulnerables i en comunitats de veïns.
Avenços només en mobilitat i energia
Des de la presentació de les seves propostes, els comuns expliquen que s’ha avançat especialment en matèria de mobilitat i d’energia. En aquest sentit, s’ha acordat amb el Govern allargar la rebaixa del preu del transport públic el 2023, transport públic gratuït per als menors de 16 anys i ampliar la T-Jove fins als 30 anys. Pel que fa a energia, els comuns ha aconseguit el compromís del Govern de fer que l’energètica pública també sigui comercialitzadora, i una línia d’ajuts de 180 milions d’euros perquè particulars i empreses instal·lin plaques fotovoltaiques.
Ara bé, malgrat haver assolit aquests primers acords, la negociació “gairebé no ha avançat” en les dues darreres trobades, l’última la d’aquest dimecres a la tarda. Els comuns lamenten que “no hi ha hagut avenços significatius en salut i habitatge”, que considera prioritaris. “El Govern encara no ha concretat ni quantificat les propostes”, es queixen. Tot i el toc d’atenció per part dels comuns, els equips negociadors s’han instat a continuar parlant els propers dies. Per part d’En Comú Podem han assistit a la reunió Joan Carles Gallego, Susanna Segovia, Marc Parés i Ximo Balaguer.