Els dos partits que van votar els pressupostos de l'any passat del Govern d'ERC no estan gens contents. El PSC ja ha fixat la condició de complir els comptes del 2023 per començar a negociar els d'enguany. És a dir, el conveni per la B40, que ja es pot donar per fet; la comissió sobre la modernització de l'aeroport del Prat (Govern i la Moncloa l'han anunciada aquesta setmana amb una primera reunió el pròxim 18 de gener); i el Pla Director Urbanístic (PDU) del Hard Rock, que encara s'ha de concretar. Els socialistes han avisat el Govern de Pere Aragonès per activa i per passiva que sense el compliment d'aquests elements no negociarien els comptes del 2024. Qui també s'ha queixat aquest dissabte sobre l'incompliment dels acords per part dels republicans són els comuns. 

La portaveu adjunta de Sumar al Congrés i dirigent dels comuns, Aina Vida, ha collat l'executiu en solitari dels republicans per no complir els compromisos acordats l'any passat. "Pràcticament no s'ha complert res. No eren els nostres pressupostos i els vam votar per responsabilitat, però quan mirem el grau de compliment veiem que pràcticament no s'ha complert res", ha criticat Aina Vidal en una entrevista a Europa Press, on ha alertat d'un possible acord dels republicans amb socialistes i Junts per aprovar els pressupostos. "Em fa molta por", ha dit, sobre un possible acord dels republicans amb PSC i Junts. 

Demana avançar les eleccions

Vidal veuria amb bons ulls un avançament electoral al Parlament de Catalunya. A hores d'ara, els comicis han de ser a tot tardar el febrer del 2025, però el president Aragonès té la potestat d'avançar les eleccions. "Els catalans ens mereixem un Govern que faci alguna cosa", ha dit la diputada de Sumar al Congrés dels Diputats, mentre criticava la "paràlisi" i "falta de rumb" de l'executiu d'Aragonès. 

En el marc de les negociacions dels pressupostos, Aina Vidal també ha carregat contra el PSC per apostar per projectes que els comuns titllen de "caducs" i de "negacionistes del canvi climàtic", com ara el Hard Rock i el Quart Cinturó. De fet, sobre el Hard Rock, Vidal ha assegurat que això tindria un consum d'aigua "elevadíssim", malgrat el moment de sequera que viu el país. També considera que generaria feines precàries: "Hi ha aquella xifra dels 200.000 llocs de feina que mai es compleix i que s'acaba convertint en 200 o 300". Sobre el Quart Cinturó entre Sabadell i Terrassa (un projecte ja aprovat), ha expressat la "necessitat de preservar els petits pulmons" com el Vallès. 

Finançament singular per a Catalunya

Preguntada per si comparteix la petició de la Generalitat al Govern perquè Catalunya tingui un finançament singular, Vidal ha dit que veu una "autèntica barbaritat" que l'acord de finançament català estigui caducat des de 2014, i ha dit que aquesta situació es repeteix en altres comunitats autònomes com el País Valenciana, illes Balears i Madrid. "Hem de fer un esforç en aquesta legislatura per a avançar en matèria econòmica i de finançament. Totes les comunitats ho necessiten, però, específicament Catalunya, sens dubte", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!