El portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, ha afirmat aquest dilluns que l'entrada de la seva formació en el futur Govern "ara no és sobre la taula", de manera que inicialment entén que "es formarà un govern monocolor" del PSC. En declaracions a RNE, el portaveu parlamentari dels Comuns ha valorat molt positivament que els acords negociats per ERC i per la seva formació amb el PSC hagin estat ja ratificats, i sobre el fet que encara falta adoptar la decisió de la joventut d'ERC, Jovent Republicà, ha expressat "el màxim respecte cap a altres organitzacions".

"Tindria tot el sentit del món que (la decisió de Jovent Republicà) fos la mateixa que ja ha adoptat ERC en una consulta, però això correspon gestionar-ho" al partit republicà. Sobre la possible entrada al govern dels Comuns, David Cid ha indicat que "ara mateix no és sobre la taula", ja que fins ara "només hem treballat continguts" de l'acord amb els socialistes.

Acusa el PSC de ser més conservadors que el PSOE 

"El PSC —ha dit Cid— té una visió més conservadora que el PSOE, i primer volem veure quin partit socialista ens trobem, i si el grau de compliment de l'acord és positiu, a partir d'aquí podrem definir la relació amb el PSC". En tot cas, ha afegit que, "d'entrada, entenc que es formarà un govern monocolor" del PSC sota la presidència de Salvador Illa.

Respecte a com pot afectar a la investidura el possible retorn i detenció del líder de Junts, Carles Puigdemont, David Cid ha indicat que "hi ha una certesa, i és que (Puigdemont) no serà el pròxim president, perquè així ho han decidit els ciutadans" a les urnes. Ha considerat, no obstant això, que Puigdemont hauria de poder tornar sense ser detingut, perquè "hi ha una llei aprovada que està en vigor, que és la d'amnistia, i no compartim l'actuació que du a terme el Tribunal Suprem per evitar haver d'aplicar-la".

En relació amb el sistema de finançament singular acordat entre el PSC i l'ERC, el portaveu dels Comuns ha recordat que "l'Estatut ja reconeix que ha de tenir-la, entre altres raons perquè Catalunya té competències que no tenen altres comunitats autònomes, com els Mossos d'Esquadra, les presons o la normalització de la llengua catalana". "El Tribunal ja reconeix això quan es va pronunciar sobre l'Estatut, per la qual cosa a Catalunya hi hauria d'haver els recursos per poder gestionar els serveis que té", ha explicat.

"Nova etapa" a Catalunya

En la seva opinió, el nou sistema de finançament del règim comú hauria de suposar que el conjunt de les comunitats disposin de més recursos que fins ara, i ha considerat "increïbles algunes declaracions de dirigents del PP, perquè el que és insolidari és el que fa el PP a Andalusia i Madrid, reduint els impostos als més rics: això sí que és desigualtat".

Sobre si l'acord entre PSC, ERC i els Comuns posa fi al "processisme", David Cid ha considerat que "sense dubte s'obrirà una nova etapa a Catalunya, però el conflicte polític entre l'Estat i Catalunya no està resolt, encara que s'avança en la seva resolució". La solució a aquest conflicte, ha dit, passa per "reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat", i el finançament singular a Catalunya "va en la bona direcció". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!