Segons els comuns, no va haver-hi delicte de rebel·lió, i per tant no hauria d’haver-hi ni processament per aquest delicte ni suspensió de les funcions dels diputats. Així ho ha assegurat la seva portaveu, Elisenda Alamany, que no obstant això ha advertit que una votació del ple per mantenir-los a l’escó “podria no tenir conseqüències” perquè podria acabar-se imposant la “via Llarena”. Malgrat tot, ha defensat aquesta possibilitat.

Si arriba una proposta concreta al ple, Elisenda Alamany ha dit que l’analitzaran i es posicionaran en defensa dels drets dels diputats. No obstant això, ha indicat que “no se’ns ha dit que es pensa fer”. En tot cas, ha aclarit, no s’oposaran al debat parlamentari.

En aquest sentit, Alamany ha defensat que la solució “més efectiva” és que el govern espanyol insti la nova fiscal general de l’Estat, Maria José Segarra, a retirar les acusacions contra els dirigents independentistes. “És l’única via per enfilar la normalitat democràtica”, ha sostingut. “Si volem un diàleg clar i honest, la via Llarena ha d’acabar”, ha conclòs.