Els comuns es personaran com a acusació particular en el cas d'espionatge a 69 diputats de Podemos entre els anys 2015 i 2016 per part de la policia patriòtica. Així ho ha confirmat el portaveu dels comuns, Joan Mena, “volien informació personal per destruir qualsevol possibilitat d'un govern progressista” ha assegurat en roda de premsa. A més, ha avançat que podrien “ser delictes greus”, ja que, són “representants escollits democràticament”. Mena també ha detallat que des del Congrés dels Diputats reclamaran al ministeri de l'Interior “mesures disciplinàries” per als funcionaris implicats, agents de policia, així com “mecanismes” perquè no torni a passar. Entre els afectats hi ha persones dels comuns com Aina Vidal, Joan Mena, Xavier Domènech, Fèlix Alonso o Lucía Martín, entre altres.

Estratègia del PP

Catalunya en Comú considera que es tracta d'una “motivació claríssima per part del PP” en l'espionatge als diputats de Podemos. “No es tracta d'una poma podrida, sinó d'una estratègia dirigida a enderrocar a l'oponent polític mitjançant l'ús delictiu de les institucions de l'Estat”, ha reblat Mena. En aquest sentit, ha acusat els funcionaris públics implicats de “cedir a servir a l'interès privat i il·legal d'un privat com és el PP, que s'aferrava al govern”. Els comuns apunten que aquest espionatge és “contrari a l'estat de dret i a la democràcia”. Per això, exigeixen “responsabilitats polítiques i judicials”. Mena ha denunciat que aquesta actuació és un “intent de cop a la democràcia” i ha recalcat que el PP ha de donar “explicacions”.

Joan Mena ha anunciat que també preguntaran al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, quines seran les mesures disciplinàries que es prendrà contra els funcionaris implicats, així com les mesures que s'adoptaran “per assegurar que no existeix aquest tipus d'espionatge en figures electes ni d'ara ni del futur”. Tot i que Mena considera que “no és correcte” que encara no s'hagin pres mesures en aquest sentit, ha defensat que Sumar ha de continuar al govern de l'Estat perquè és la “garantia de la regeneració democràtica”.

Negociacions per a la investidura

Mena també ha parlat sobre les negociacions de cara a una possible investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. En aquest sentit, ha afirmat que les converses “progressen adequadament”. Tanmateix, el portaveu de Catalunya en Comú ha afirmat que no es volen “limitar per dates” com va fer ERC, advertint que l'acord s'havia de tancar durant el mes de juliol, i ha recordat que la data límit és el 26 d'agost. D'altra banda, Mena ha explicat que “no contempla” la detenció de Carles Puigdemont i ha insistit als jutges que apliquin l'amnistia “de la manera que el Congrés dels Diputats va elaborar-la”. “Amb la llei d'amnistia a la mà, considerem que els líders que estan fora de Catalunya haurien de poder tornar amb la màxima normalitat”, ha subratllat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!