El 'sí' dels Comuns és imprescindible perquè Salvador Illa sigui investit president de la Generalitat. Tot i que el seu pacte es va fer públic després del pacte entre socialistes i ERC, des d'un primer moment aquest partit ha mostrat la seva disposició per investir el candidat del PSC a canvi d'un "bon acord", segons la seva líder, Jéssica Albiach, que s'ha dedicat a defensar-lo en la seva intervenció durant el debat d'investidura marcat per la figura de Carles Puigdemont, que ha desaparegut després del seu retorn a Catalunya.

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora

Lloances a Aragonès després de precipitar el final de legislatura 

Abans de desgranar aquest pacte mesura per mesura i recordant a Illa que el seu sí d'aquest dijous és només a l'acord per a la investidura i no de legislatura -d'una manera similar a la que han fet des d'ERC-, però, Albiach ha volgut agrair la seva feina al president Pere Aragonès, que ha seguit el ple des de la bancada del Govern, en les seves darreres hores com a cap de l'Executiu en funcions. El final de la legislatura es va precipitar després que els comuns (que havien donat suport a la majoria de les mesures del Govern durant els últims anys) van votar en contra dels pressupostos per la seva negativa al Hard Rock fet que va provocar la convocatòria anticipada d'eleccions on ERC va perdre 13 diputats. Aquest dijous, Albiach ha lloat la feina d'Aragonès davant el Govern i sobretot per ser un president "feminista": "Això és una excepció en un context masclista i paternalista. Per això li volia donar les gràcies", ha resolt Albiach. 

El Hard Rock i els comuns

Entrant a detallar l'acord i advertint a Illa que en alguns temes -com l'ampliació de l'aeroport- faran oposició dura tot i permetre la seva investidura, Albiach ha tret pit d'haver acabat amb el projecte del Hard Rock, la seva gran reclamació, pel fet d'haver inclòs en el seu acord eliminar la reducció de la fiscalitat del joc i tampoc no es construirà gràcies als comuns, segons la seva líder, "el Quart Cinturó fins a Granollers". 

Tot i aquesta advertència d'una oposició en determinats temes que els separen, el to de Jéssica Albiach ha estat en tot moment propositiu i demostrant la bona entesa amb el PSC que ha permès als dos partits arribar a un acord. Així ho ha subratllat el mateix Salvador Illa, que també li ha agraït la feina del seu partit per poder arribar a un acord que s'ha compromès -com amb ERC- a complir: "Aquest acord també me'l faig meu. Som una formació política seriosa i quan arriben a un acord el portem a terme. Entenc les seves precaucions, però la meva voluntat és donar compliment íntegre del pacte", li ha traslladat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!