Els Comuns veuen els pressupostos de la Generalitat com la “negociació prioritària”, perquè permetrien “reforçar la sanitat pública, l'educació pública i les polítiques d'habitatge”, però no ho veuen “incompatible” amb poder avançar en l'acord per al finançament singular. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha defensat que “l'estabilitat” del Govern de Salvador Illa se sosté sobre tres potes: el finançament, els pressupostos de la Generalitat i els pressupostos de l'Estat. D'aquesta forma ha respost a les paraules de la portaveu del Govern de la Generalitat, Sílvia Paneque, qui ha assegurat aquest dilluns al matí que la prioritat de l'executiu és l'aprovació dels pressupostos. Pel que fa a la reforma del sistema, Mena ha dit que, “si no agrada a Ayuso, significa clarament que anem pel bon camí”, perquè “també implica desmuntar el xiringuito de dúmping fiscal que ha muntat el PP a Madrid”.

En roda de premsa, Joan Mena ha defensat que el seu partit està “centrat a acordar els pressupostos que Catalunya necessita pel 2025”, per “traduir en partides pressupostàries” uns acords d'investidura “potents” en educació, salut i habitatge. Però ha afegit que “això no és incompatible amb continuar concretant un acord per al finançament”. En aquest sentit, ha insistit que “també treballen per tenir aquest acord al més aviat possible”.

“La legislatura depèn de tres coses: el finançament, els pressupostos de Catalunya i també els pressupostos de l'Estat”, ha sostingut el portaveu de Catalunya en Comú. Ha subratllat que l'aprovació del sostre de despesa “pot suposar 500 milions d'euros per a Catalunya, que poden anar a reforçar les polítiques d'habitatge”.

Assegura que Junts té les mateixes propostes que el PP o Aliança Catalana

D'altra banda, els Comuns han defensat la tramitació de la proposta de la reforma de la llei d'arrendaments urbans per a limitar el lloguer de temporada, impulsada per Sumar, ERC, EH Bildu, Podem i el BNG i que es debatrà aquesta setmana. En aquest context, ha interpel·lat Junts perquè en faciliti la tramitació. “No entendríem que Junts ho obstaculitzés”, ha dit Mena.

El portaveu dels Comuns també s'ha referit a la proposta de Junts per endurir les penes a la multireincidència, que es debatrà aquest dimarts al Congrés. “És un error que Junts vulgui fer front a Orriols proposant les mateixes propostes que Aliança Catalana o Xavier García Albiol”, ha censurat Joan Mena.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!