Si durant el Govern Puigdemont l'aliat necessari de JxCat i ERC per avançar va ser la CUP, en aquesta dotzena legislatura aquest paper l'han assumit els comuns. Ara que s'acosta el final i s'albira a l'horitzó la possibilitat d'una nova aritmètica, En Comú Podem pressiona el tàndem Junqueras-Aragonès perquè trenqui definitivament amb Junts i torni a optar per una aliança d'esquerres.
L'últim episodi de la guerra oberta entre els socis del Govern de la Generalitat, motivada per com i quan ha de ser la reobertura de l'activitat econòmica i cultural, és per a Jèssica Albiach l'enèsima prova que "el Govern està trencat, cada dia amb una picabaralla nova". Davant d'aquesta constatació, la líder dels comuns al Parlament insisteix que hi ha "una alternativa" per a un "canvi" que permeti "donar una resposta progressista". Així s'ha expressat Albiach preguntada aquest dilluns sobre si veu factible que els republicans canviïn de soci després del 14-F.
Perquè el pacte pel qual aposten els de Colau veiés la llum seria imprescindible que ERC PSC canviessin la seva posició de partida. Tant republicans com socialistes mantenen, de moment, un veto creuat. Els dirigents de tots dos partits han afirmat públicament que de cap manera es plantegen un govern conjunt. La línia que els separa segueix sent la independència. O uns renuncien a seguir fent camí cap a l'estat propi, o els altres accepten compartir executiu amb una formació independentista. Com ja van fer entre el 2003 i el 2010.
Els pressupostos i els presos
Entre comuns i republicans hi ha bona sintonia. A Catalunya, l'equip de vicepresidència i Economia que comanda ERC va llaurar durant mesos l'acord amb Catalunya en Comú per aprovar els pressupostos de la Generalitat. La jugada va ser una carambola, que va permetre a Colau aprovar els seus comptes a l'Ajuntament de Barcelona gràcies al suport d'ERC.
Ara és el torn de Pedro Sánchez. El president espanyol, que no hauria estat investit sense la col·laboració d'ERC, necessita aprovar pressupostos per al 2021. Els republicans ja han avançat que no es poden "permetre el no a tot" i no han presentat esmena a la totalitat, com sí que van fer en l'anterior legislatura, un gest que va conduir el govern socialista a una convocatòria electoral precipitada.
Des de la vicepresidència, Pablo Iglesias rema perquè es repeteixi l'acord de la investidura, amb les forces d'esquerres al Congrés, mentre l'ala més conservadora del PSOE pressiona Sánchez perquè s'entengui amb C's.
Coincidint amb totes aquestes negociacions, el moviment dels comuns a Madrid per forçar el govern Sánchez a estudiar i promoure una reforma del delicte de sedició que permeti reduir la condemna als presos polítics catalans. L'objectiu: que siguin fora abans de la campanya electoral de febrer.