Quatre dies després de l'autèntica massacre que es va viure a la frontera de Melilla, que va provocar la mort d'almenys 37 migrants que intentaven entrar a territori espanyol, segons les darreres xifres de les entitats de drets humans, el president espanyol, Pedro Sánchez, continua sense rectificar. Després del bien resuelto que va utilitzar per descriure com havia acabat aquella jornada, malgrat els morts i les imatges dels agents de seguretat espanyols i marroquins colpejant els migrants, el mandatari segueix obstinat a no canviar el seu relat. Aquest mateix dimarts, en una entrevista, ha lamentat les morts, però ha tornat a condemnar l'acció de les màfies il·legals i ha descrit com a violents les víctimes.
Els comuns ja han reaccionat amb contundència contra aquest posicionament dels seus socis al govern de coalició. Dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú es pronunciava així: "És una indecència i una catàstrofe de drets humans. Les seves paraules són una expressió de racisme institucional i, si no rectifica, aquell bien resuelto el perseguirà durant el seu futur polític", va reblar Joan Mena. I avui, la diputada al Parlament, Jessica González, ha continuat en aquesta línia, titllant l'acció de "massacre" i compartint la seva tristesa i indignació. També ha assenyalat directament com a culpable l'actuació policial, a diferència del que han fet fins ara els socialistes, i ha exigit anar més enllà d'una rectificació. "Això no pot quedar impune, i és necessari que hi hagi una investigació profunda per a aclarir les responsabilitats", ha advertit.
González també ha aprofitat per comparar la hipocresia europea i espanyola en l'acollida dels migrants segons el seu color de pell. En ple conflicte armat a Ucraïna, ha recordat que milions d'ucraïnesos víctimes de la guerra han acabat buscant refugi al continent, i milers d'ells han estat acollits amb els braços oberts per part de l'Estat. En canvi, l'èxode africà és rebutjat frontalment, "tot i que aquests també fugen de la guerra i la pobresa". "S'està dient que les vides negres no importen, i que segons el color de la pell hi ha una gestió o una altra", ha criticat. Així, ha assenyalat les polítiques migratòries de la Unió Europea com a responsables de l'elevada mortalitat a la frontera i al Mediterrani. "No podem convertir Europa en una fortalesa", ha advertit.
Celebració pel TEDH
També s'ha pronunciat el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, qui ha subratllat que la seva posició és "diferent respecte de la del PSOE", i ho ha exemplificat recordant que ells advoquen per garantir una arribada segura dels migrants i sent crítics amb el posicionament de Pedro Sánchez.
D'altra banda, Cid s'ha pronunciat sobre la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que ha condemnat l'Estat espanyol per la publicació al diari La Razón de la fotografia del DNI de 33 magistrats i jutges catalans que s'havien pronunciat a favor del dret a decidir. Es tracta d'un article publicat el març del 2014 sota el títol La conspiració dels 33 jutges sobiranistes'. "Es fa justícia", ha afirmat el portaveu. "Estem satisfets per la decisió". I ha afegit que ara toca a La Razón actuar: "Ha d'haver-hi una reacció del mitjà de comunicació perquè aquesta no és manera de fer periodisme".