Comença el ball dels pressupostos. El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa dels pressupostos del 2025, la llei més important que haurà d'afrontar l'executiu de Salvador Illa en els pròxims mesos. Amb un total de 37.783 milions d’euros -un 12,8% més respecte al 2023-, la consellera d'Economia, Alícia Romero, ja va explicar que contactaria amb tots els grups parlamentaris, malgrat que ja fa dies que hi ha contactes amb els socis prioritaris: Esquerra Republicana i els Comuns. Per això, els grups parlamentaris ja comencen a fixar les seves condicions. Mentre els Comuns, com a soci prioritari, insisteixen al Govern que els pressupostos han d'incloure la nova regulació dels lloguers de temporada, el Partit Popular Català posa com a línia vermella que no hi hagi l'acord amb Esquerra sobre la taula. I és que per aprovar els comptes, el Govern  necessitarà exactament 68 diputats, que són el total els que sumen PSC, ERC i Comuns.

Els Comuns demanen complir l'acord d'investidura

La portaveu adjunta dels Comuns, Susanna Segovia, ha insistit que el Govern ha d'incloure en la llei de mesures dels pressupostos del 2025 la modificació per regular els lloguers de temporada, que forma part de l'acord d'investidura de Salvador Illa. En una roda de premsa al Parlament, aquest dimarts, Segovia ha reiterat que la negociació dels comptes per l'any que ve serà la "primera prova del cotó" del nou executiu del PSC, a qui ha advertit que "no pot donar res per fet", sobre un possible suport dels Comuns. Així mateix, i després de conèixer el sostre de despesa no financera del Govern, Segovia ha constatat l'"emergència social" que viu Catalunya. I ha reclamat una "forta inversió" per als serveis públics, i per a revertir les "retallades pendents".

Els socialistes són conscients que han d'incloure una bona part dels acords d'investidura amb ERC i Comuns ja en aquests pressupostos. Amb tot, la portaveu adjunta dels Comuns ha remarcat que l'aposta del seu grup per l'habitatge és "clara", i ha situat com a prioritats el règim sancionador i la modificació per regular els lloguers de temporada. Segons ha afegit, són dos elements que poden anar a la llei de mesures, fet que els Comuns ja han traslladat al Govern per tal que s'aprovin "ja", abans d'acabar l'any. En aquesta línia, Segovia ha tornat a demanar al Govern d'Illa que generi un "escenari prou ambiciós" per donar resposta als acords d'investidura i revertir les retallades en salut i educació. Al mateix temps, els Comuns exigeixen que la política d'habitatge faci "un gir" per tal de complir el pacte que va permetre la investidura d'Illa: "Hem de poder veure en la proposta de pressupostos un augment significatiu en matèria d'habitatge", ha conclòs.

El PP posa com a línia vermella l'acord amb ERC

En canvi, el Partit Popular està a l'espera del que succeeixi en les negociacions amb Esquerra Republicana, ja que han deixat clar que no hi pot haver l'acord d'investidura amb els republicans sobre la taula si els socialistes volen comptar amb el suport dels populars. "Contribuirem que moltes propostes d’Ajuntaments i ciutats puguin arribar en forma d’esmenes. No negociarem amb el Govern d’Illa si hi ha el pacte amb ERC i es volen aplicar les seves polítiques", ha dit el portaveu del PP català en una roda de premsa al Parlament. 

Fernández també ha avançat que el seu grup presentarà una proposta de resolució al Parlament per "reestructurar" la Generalitat i acabar amb "l'entramat burocràtic i clientelar". El portaveu del PPC ha assenyalat que més d'un centenar d'organismes públics es poden eliminar o reagrupar. I ha afegit que els recursos que s'estalviarien es podrien dedicar a educació i sanitat. Segons ha dit, la Generalitat és una administració "fallida" i s'ha convertir en un organisme "mastodòntic". "És hora que deixem enrere la decadència i convertim l'administració pública al servei de tots els catalans", ha afegit per després dir que actualment el sector públic està "sobredimensionat" posant d'exemples la creació de dues noves conselleries com la d'Esports i la de Política Lingüística. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!